Majitelé obchodů na vesnicích řeší existenční problémy. Cenově nemohou konkurovat supermarketům

9. květen 2022

Nejistotu zažívají mnozí majitelé menších prodejen potravinami na střední Moravě. Důvodem je neustálé zvyšování cen vstupů. Někteří se obávají i krachu. Slevy, které nabízí supermarkety, si drobní obchodníci většinou nemůžou dovolit. Zákazníků jim tak ubývá.

Řidička a prodavačka v jedné osobě Eva Venclová obsluhuje vůz pojízdného pekařství, které je z Lipníku nad Bečvou. S vozem objíždí veškeré obce na Záhoří. Kromě veškerého sortimentu pečiva nabízí také pomazánky nebo chlebíčky.

„Nejlevnější chleba byl 33 korun, momentálně jsme už na nějakých 46 korunách.“
Renáta Fojtíková, majitelka malého obchodu s potravinami v obci Chvalčov

Ani v případě tohoto obchůdku nešlo dál fungovat bez zdražení. „Když týdně tankuji naftu, platím o osm stovek víc než předtím. Stoupla i cena elektřiny, mouky. Takže jsme museli zdražit,“ říká Venclová.

Například paní Alena si za necelou stovku nakoupila jen chleba a pár rohlíků. „Je to moc, protože když mám vyžít z důchodu… je to strašné. Elektřina, plyn. A to ještě nevím, kolik budu platit,“ kroutí hlavou paní Alena. „Takže kupuju jen to nejnutnější,“ dodává.

Čtěte také

Z nárůstu cen zboží je nešťastná také Renáta Fojtíková, majitelka malého obchodu s potravinami v obci Chvalčov. „Nejlevnější chleba byl za 33 korun, momentálně jsme už na nějakých 46 korunách,“ konstatuje Fojtíková.

V letní sezoně, která pomalu začíná, ve chvalčovském obchodě těžili z chatařů. „Byly doby, kdy nám tu opravdu velmi pomáhali, ale teď už bohužel jezdí všichni s nákupy,“ povzdechne si majitelka. Budoucnost jejího obchodu je tedy nejistá. „Vidíme, že obchody na dědinách třeba ani nepřežijí. My se holt nemůžeme dostat na ceny, které jsou v supermarketech,“ hodnotí pesimisticky Fojtíková.  

autor: kra
Spustit audio