Růst cen energií má dopad i na majitele a provozovatele lázní. Někde zdražili léčebné procedury

29. duben 2022

Majitelé a provozovatelé lázní v Olomouckém kraji hledají cesty, jak pokrýt zvýšené provozní náklady. Ty se jim zvedly kvůli razantnímu zdražení elekřiny a plynu. Někde už kvůli tomu navýšili ceny léčebných procedur. Jinde plánují investice do alternativních energetických zdrojů. 

„To je naše nová kotelna. Máme tady tři kotle, které měly by být úspornější. Slouží jak pro vytápění balneoprovozu, tak pro ohřev van a vedlejšího domu Mánes. Velmi předpokládáme, že nám v době navyšování cen energií pomohou k tepelným úsporám,“ ukazuje ředitelka lázní Slatinice Irena Vašicová.

Ceny energií tady narostly v desítkách procent a právě proto hledají provozovatelé cesty úspor. Ve Slatinicích meziročně zdražily také zhruba o pět procent ceny procedur, zvýšené náklady to ale nepokryje. V lázních se proto chtějí zaměřit více na procedury, které jsou méně náročné na personál.

Lázně Slatinice

„Budeme dělat novou wellness zónu. Když budeme mít suchou masážní vanu, tak ten zaměstnanec ji jenom zapne a u toho je schopen zapnout oxygenoterapii a třeba ještě nějakou další proceduru,“ objasňuje Vašicová.

Ceny energií, ale také třeba dražší potraviny ovlivňují provoz i v dalších lázních v Olomouckém kraji. V Bludově na Šumpersku je podle ředitele Václava Dvořáka nejnáročnější balneoprovoz.

„Používáme vodu z přírodního léčivého zdroje, která vyvěrá v lázních v Bludově. Ta voda ale má mezi 25 až 26 stupni a pro koupele ji mmusíme přihřívat. To je nejmarkantnější energetická položka,“ uvádí Dvořák.

V Jeseníku věří, že finanční ztrátu doženou v létě

V jesenických lázních provoz kromě vysokých cen energií navíc komplikuje dlouhá topná sezóna. „Za první čtvrtletí tohoto roku jsme ve ztrátě. Čekáme na to, až se oteplí a výrazně nám klesnou náklady na topení. Snad bychom přes léto tu ztrátu mohli dohnat. Naše reakce není zásadní. Energie se nám zvedly čtyřnásobně, ale ceny za naše služby si můžeme dovolit zvednout jen o deset až dvacet procent,“ říká ředitel jesenických lázní Roman Provazník.

Mírné zvýšení cen za některé procedury plánují nejpozději od 1. června také ve Velkých Losinách.

autor: bas
Spustit audio

Související