Máme se stále co učit, říká lektorka jógy Zuzana Klingrová

Poprvé se s jógou setkala na sportovním gymnáziu a při trénincích juda. Hlubší vztah k józe ale získala až během svého pobytu ve Spojených státech. Tam se Zuzana Klingorová přidala ke skupině cvičících důchodců a zjistila, jak moc se jejich pojetí jógy liší od toho jejího.

V józe neexistují věkové hranice. „Jógu může cvičit opravdu každý. Loni jsem se potkala s nejstarší cvičitelkou, bylo jí devadesát osm let. Jezdila po amerických domovech pro seniory a přemlouvala tamní obyvatele, aby si s ní zacvičili. Když namítali, že už jim je přes osmdesát, říkala: vy byste mohli být moje děti! Byla to Indka, která začala jógu cvičit až v Americe, protože až do konce 60. let se jí ženy v Indii věnovat nesměly,“ říká lektorka jógy Zuzana Klingrová.

Všechny druhy cvičení vycházejí z hatha jógy. „Jsou to hathajógové pozice, které byly použity ve stylu asthanga jógy, což je dynamický styl, kde je přesně daný postup cvičení. Učí tělesnou disciplínu. Naproti tomu stojí klasická hatha jóga, která umožňuje studium pozic, dechových technik nebo filozofie. Pokud zvládnete tyto základy s dobrými učiteli, pak můžete začít praktikovat power jógu nebo vinyasa jógu. Doporučila bych styly jógy kombinovat, protože každý ten styl působí jinak na energetické pole těla, jinak se zapojují svaly,“ vysvětluje Zuzana Klingrová.

Jóga není ale jen o tělesných cvičeních, ale také o tom jak správně žít. Co se dá jógou naučit, jak poznáte dobrého lektora, proč by se neměla cvičit hot jóga a jak si můžeme masírovat vnitřní orgány, to všechno nám lektorka prozradila.

Zuzana Klingrová se jógou zabývá přes dvacet let, vystudovala sportovní management a marketing na Univerzitě Karlově. Jógu studovala v USA, Indii, Anglii a dalších státech. Získala řadu kvalifikací ve sportovním potápění, aerobiku, fitness, sportovních masážích, zdravotní tělesné výchově a sportovní výživě.

autor: cho
Spustit audio