Máte na zahradě výstavní jehličnan? Nabídněte ho městu Liberec, hledá letošní vánoční strom

23. srpen 2022 11:05

Do Vánoc zbývají ještě čtyři měsíce, liberecká radnice ale už teď začíná hledat vánoční strom, který v centru města ozdobí letošní vánoční trhy. Musí totiž splňovat řadu podmínek, jaké to jsou, zjistila redaktorka Šárka Möllerová.

Čtěte také

Město Liberec hledá už od srpna vánoční strom, který bude během adventu zdobit náměstí Doktora Edvarda Beneše. Jedním z požadavků je to, že strom musí být jehličnatý a musí růst na území města Liberce. Protože vánoční strom bude doprovázet adventní čas a uvidí ho spoustu lidí, musí mít také reprezentativní vzhled.

„Strom, který hledáme, by měl být hustě zavětvený, měl by mít dostatek jehličí a pravidelnou symetrickou korunu bez mezer. Samozřejmě strom je živý organismus, který reaguje na své okolí a podmínky růstu, tudíž nějaká nedokonalost k tomu také patří. Nicméně, cílem je, aby takových drobných odlišností bylo co nejméně,“ popsala mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Je také potřeba, aby byl strom dostupný pro těžkou techniku, která ho bude kácet a následně převážet. V jeho okolí by tedy měl být prostor pro manipulaci a vhodná příjezdová cesta bez ostrých zatáček, dobře přístupná i v zimním počasí. Kácení je plánováno na druhou polovinu listopadu a je možné, že už bude námraza nebo sníh. Mezi stromem a prostorem pro nakládku také nesmí být elektrické vedení, které by znemožňovalo kácení.

Kdo takový strom na zahradě má, plánuje jeho pokácení a chtěl by ho městu věnovat, potřebuje si opatřit platné rozhodnutí o povolení kácení dřevin mimo les. Vydává ho odbor životního prostředí magistrátu. Pokud všechny náležitosti splní a chce svůj strom poskytnout městu, je třeba poslat e-mail s fotografií stromu na odbor ekologie a veřejného prostoru. E-mailová adresa je radničním webu. Pokud město strom vybere, v listopadu ho dobrovolní hasiči bezplatně pokácí a dopraví na náměstí.

Po skončení vánočních svátků buď dělníci kmen rozřežou na špalky a odvezou zpět majiteli, aby je mohl využít podle svých představ, nebo z kmene vyrobí dřevěnou lavici, kterou umístí do městských lesů s dovětkem, že posezení bylo vyrobeno z vánočního stromu.

V roce 2021 loni zdobil náměstí čtrnáctimetrový smrk ztepilý ze zahrady v libereckých Ruprechticích.

autoři: Šárka Möllerová , reČRoL
Spustit audio

Související