Mechtilde Lichnowsky: Bůh se modlí

10. srpen 2015

Autorka, celým jménem Mechtilde Christiane kněžna Lichnowská, se narodila jako příslušnice rodiny Arco-Zinnenberg 8. března 1879 na zámku Schönburg v Bavorsku. Svoji příslušnost ke šlechtě odvozovala od císařovny Marie Terezie, jejíž byla pravnučkou.

V roce 1904 se provdala za diplomata Karla Maxe, knížete Lichnowského, díky kterému do jejího života vstoupila Morava. Lichnowský totiž mezi jinými vlastnil také zámek v Hradci nad Moravicí u Opavy, kam za manželským párem dojížděly přední osobnosti světové kultury - Nicolo Paganini, Ferenc Liszt a jiní. Lichnowská, která se v té době již pilně věnovala literární tvorbě, se také přátelila s prozaiky Karlem Krausem a Heinrichem Mannem či s dramatikem G. B. Shawem. Mezi její nejbližší přítelkyně patřila také Sidonie Nádherná, která inspirovala povídku s názvem Kreslíř (Der Zeichner).

Lichnowská je kromě povídek také autorkou románů, dramat i esejů. Po ovdovění se v roce 1937 znovu provdala za diplomata sira Ralpha Hardinga Peta. Ten však již v roce 1939 umírá. V té době Lichnowská pobývá v Mnichově, po vypuknutí války a několika předvoláních na gestapu se však otřesena vrací na Hradec. Na konci války odtud před sovětskou armádou utíká do Londýna, kde 4. června 1958 umírá.

Povídka Bůh se modlí (Gott betet) je subtilním, současně kritickým a vroucným přemítání nad člověkem, jeho vztahu k sobě samotnému a k Bohu.

Překlad povídky je obsažen v publikaci Antologie německé moravské literatury (Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, Olomouc 2014). Překlad Lucy Topoľská. Připravil Lukáš Motyčka. Režie Michal Bureš.

Vysíláno: 28. března 2015, Český rozhlas 3 Vltava. Přednes Stanislav Šárský. Režie Michal Bureš.

Tyto pořady vznikly v rámci grantu "Podpora vytváření excelentních výzkumných týmů a intersektorální mobility na Univerzitě Palackého v Olomouci" (reg. č. CZ.1.07/2.3.00/30.0004).

autor: Lukáš Motyčka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.