Měření a zátěžový test - soutěž začíná!

10. březen 2015

V pátek 6. března se poprvé sešlo devět statečných soutěžících a moderátorka Dita Vojnarová s trenérem Petrem Pečem a výživovou poradkyní Kateřinou Gálovou, kteří je budou v následujících třech měsících provázet při plnění jejich přání. K těm patří ztráta pár kilogramu, zlepšení zdraví či fyzické kondice.

První setkání bylo především seznamovací a informační. Lektoři účastníky soutěže seznámili s tím, co je v následujících třech měsících čeká. Pro mnohé to může být velká změna, jak v pohybových aktivitách, tak i ve skladbě jídelníčku. Ale všichni se drželi statečně a nikdo z nich neměl „zaječí úmysly“.

Cvičení i změna životosprávy je pro vaše dobro

„Je to tříměsíční výzva pro účastníky. Jde o kompletní přeměnu jak fyzickou, tak psychickou. Jde nám o to, abychom je naučili správně jíst, abychom je nastartovali na takovou zdravější životní cestu, tzn. upravíme jim jídelníček, poskládáme ho tak, aby to bylo snadno pochopitelné a snadno dodržitelné v průběhu několika dalších let. Zároveň v průběhu těchto tří měsíců budou cvičit, budou cvičit celkem intenzivně, tzn. minimálně 3 – 4 hodiny týdně. Ať to budou skupinové lekce nebo individuální trénink s osobním trenérem, nicméně budou pořád pod dohledem tak, aby ta fyzická aktivita opravdu měla smysl, a dostála těch cílů, které budou mít. Bude to víceméně ušité na míru a pokusíme se přizpůsobit jejich potřebám a požadavkům. Stejně tak to bude i s jídelníčkem.“ řekl osobní trenér Petr Peč.

Soutěžící dostali přehled jednotlivých cvičení, která budou každý pátek společně absolvovat. Vyzkouší si různé skupinové lekce, např. pilates, alpinning, TRX, Flexi-Bar, balanční cvičení a další aktivity. Jde o tréninkový plán, kam si budou zapisovat veškeré své aktivity ve studiu i mimo něj nebo konzultace s výživovou poradkyní apod. Kromě pátečních společných lekcí budou ještě každý týden absolvovat individuální trénink s osobním trenérem Petrem Pečem a další minimálně jednu lekci, kterou si vyberou z rozvrhu studia Flex Fitness. Své aktivity si budou evidovat po celou dobu soutěže.

Důležité jsou pečlivé záznamy jídelníčku i pohybové aktivity

Dále všichni dostali tabulky – denní záznamy jídelníčku, do kterých si v následujících dnech budou zapisovat svůj jídelníček. A ten následně budou konzultovat s výživovou poradkyní. „V denním záznamu jídelníčku by měli klienti popsat, jak jejich den vypadá. Kdy snídají, co snídají. Pokud možno vše uvést co nejpodrobněji. Zapisují i pitný režim a do poznámek případně uvádí i své pocity jako je stres a podobně. Čím konkrétnější bude záznam jídelníčku, tím konkrétnější bude jeho vyhodnocení. Na základě vyhodnocení jídelníčku a pohybových aktivit, připravíme doporučení, do by klienti měli dělat, jak se pohybovat a jak se stravovat,“ uvedla Kateřina Gálová.

Soutěžící dostali tabulky, které musí pečlivě vyplňovat

Měření - přístroj měří složení těla. Množství svalové hmoty, množství tukové tkáně, množství kostí a množství vody v těle

Následně proběhlo měření tělesných proporcí jednotlivých soutěžících na bioimpedančním přístroji Tanita. „Pomocí tohoto přístroje můžeme zjistit segmentální analýzu, tzn. jaké množství svalové a tukové tkáně se nachází na levé a pravé horní končetině, na trupu, na pravé a levé dolní končetině. Díky tomu můžeme zjistit případnou disbalanci, se kterou můžeme s klientem pracovat na hodinách osobního tréninku,“ dodala výživová poradkyně. Každý účastník obdrží základní výstup, kde kromě základních údajů jako je výška, váha a věk uvidí naměřené hodnoty i doporučené hodnoty, kde by se právě oni měli pohybovat.

Katka Gálová u měření

„Zjistíme úroveň bazálního neboli klidového metabolizmu, což je důležitá hodnota, na základě které potom budeme posuzovat i jídelníčky, které si klienti zapíší. Z toho pak vyhodnotíme, kolik by klienti měli přijímat přibližně kalorií. K tomu se započítává běžná denní aktivita, plánovaná pohybová aktivita atd. Zjistíme i úroveň viscerálního neboli útrobního tuku, což je vnitřní tuk, který je dávám do souvislosti se vznikem různých srdečněcévních onemocnění, takže tato hodnota je velmi důležitá,“ zdůraznila Kateřina Gálová.

Jedinou náročnější fyzickou aktivitou na pátečním setkání byl celostní motorický test, tzv. „Jacíkův test“, který je jednoduchou a rychlou prověrku tělesné zdatnosti každého jedince.

„Účastníci absolvovali fyzický Jacíkům motorický text, který spočíval v celkovém zjištění zdatnosti a motoriky. Soutěžící ze stoje spatného si lehli na zem na břicho, potom se postavili do stoje spatného a znovu zpět na záda v rámci jedné minuty. Počítali jsme počet opakování do stoje zároveň jsme měřili počáteční klidovou tepovou frekvenci, pak těsně po zátěží a následně po jedné minutě po zátěži, což nám ukáže určitý koeficient zdatnosti jednotlivých účastníků, uvedl Petr Peč.

Své výsledky, to znamená to, jak jsou na tom se svojí fyzickou kondicí, se dovědí na dalším setkání.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.