Městská skládka na Jelením kopci v Hranicích se dočkala rozšíření. Proč investici přivítali i ekologové?

16. březen 2023 08:26

Skládka na Jelením kopci v Hranicích má nově dvojnásobnou kapacitu. Vybudování nových ploch přišlo na sedmnáct milionů korun. Stejnou částku firma Ekoltes, která skládku provozuje, zaplatila za novou techniku. Na nákladech investice se bude podílet i radnice.

„Zažil jsem s ním čtyři roky. Klimatizace tam není, topení už taky nefunguje, protože to je 30 let starý stroj,“ ukazuje strojník městské skládky Marek Remeš na obstarožní stroj pro zhutňování komunálního odpadu. Teď jej vymění za nový moderní. „Mělo by to mít i menší spotřebu pohonných hmot, lepší výkon a hlavně by to mělo lépe dusat,“ zmínil.

Tento jediný kompaktor má zvládnout udržovat kapacitu celé teď nově rozšířené skládky. Dohromady 660 tisíc metrů krychlových plochy, která je položená trochu níže. „Stavět skládku na kopci by nedávalo smysl, protože ty odpady by nebyly kam vozit. Skládka nemá ani kolaudaci. Bude ji mít, až se dostaví, což je otázkou, jestli to bude teda v roce 35, 45 nebo 50, protože záleží na tom návozu, který tady bude,“ vysvětluje ředitel společnosti Ekoltes Jakub Horák.

Mezi odpadem žije vzácná žába

O náklady na modernizaci skládky i jejího vybavení se podělí město Hranice se společností Ekoltes. Tyto investice se musí projevit v navýšení ceny za uložení odpadu. „Toto všechno nachystáme od příštího roku a zabýváme se, jakým způsobem to budeme kalkulovat. Myslím si ale, že to nebude žádné drama a bude to přijatelné jako pro všechny, kdo sem budou nějaký odpad vozit,“ říká starosta Hranic Daniel Vitonský z hnutí ANO.

Součástí skládky je nově i jezírko. Vybudovat ho nechali ochránci přírody, když zjistili, že tady mezi odpadem žije v Česku silně ohrožený druh žáby kuňka obecná. Ekologové teď její výskyt na skládce chtějí podrobně mapovat.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související