Mikroregion Mohelnicko bude lákat turisty na novou cyklotrasu s názvem Ochutnej Moravu na kole

Na nedostatek turistů si mohelnický region určitě stěžovat nemusí. Drtivá většina z nich ale míří především za tvarůžky do Loštic a ostatní zajímavosti zůstávají mnohdy bez povšimnutí. Změnit to chtějí místní lokální výrobci spolu se Svazkem obcí mikroregionu Mohelnicko. Spojili síly a turisty chtějí nalákat na novou cyklotrasu s názvem Ochutnej Moravu na kole.

„Trasa je celkově dlouhá přibližně sto kilometrů. Stanovišť je třináct. Trasa je plánována jako dvou a vícedenní. Každý si ji může upravit, jak potřebuje,“ říká manažerka Svazku obcí mikroregionu Mohelnicko Jitka Macháčková a ukazuje mapu, na které je nová cyklotrasa „Ochutnej Moravu na kole“ vyznačená. Okruh zavede cyklisty do menších i větších obcí regionu. Start i cíl je v Zábřehu. „Je tam vlaková zastávka a České dráhy tam mají půjčovnu kol,“ vysvětluje Jitka Macháčková.

Celý nápad podle ní vzešel od samotných výrobců regionálních produktů. Na první cyklisty, kteří trasu vyzkouší, se už teď těší třeba Lukáš Drlík z Levandulového statku v Bezděkově.„Všichni jsme se dokázali domluvit, všichni na tom zaráz spolupracujeme. Jsme na cyklisty kompletně připraveni, aby byli spokojeni. Tohle všechno dohromady dělá tu stezku jedinečnou,“ popisuje Drlík.

Cyklisté budou moct na trase kromě specialit s příchutí levandule vyzkoušet taky ovčí sýry, čokoládu nebo zmrzlinu. Všechno samozřejmě domácí. Děti navíc zabaví i chystaná soutěž. „Pro děti máme připraven herní kupón, na který ve vybraném stanovišti dostanou razítko. Když získají určitý počet razítek, tak si mohou vybrat odměnu,“ doplňuje Lucie Grundová ze Svazku obcí Mikroregionu Mohelnicko. Jeho pracovníci teď připravují i nové webové stránky, kde lidé o cyklotrase najdou veškeré informace. Spustit je chtějí na jaře.

Spustit audio