Milion ročně dá Šumperk za provoz pošty v místní části Temenice. Zachování pobočky bylo pro město důležité

15. červenec 2023 10:05

Obyvatelé Temenice, místní části Šumperku, jsou rádi za zachování pošty ve své lokalitě. Státní podnik sice pobočku přestal na konci června provozovat v rámci plošných škrtů, převzalo ji ale město. Pokud by to neudělalo, v Šumperku by místo původních čtyř zůstala jediná pošta v centru, která navíc není bezbariérová.

„Je to moje jediné zaměstnání od chvíle, co jsem vyšel ze školy,“ usmívá se Josef Sekanina, který pracuje na poště v podstatě celý život. A nezměnilo se to ani po tom, co se jeho pobočka v šumperské Temenici ocitla na seznamu rušených pošt. Klienty za přepážkou odbavuje dál, jen už není zaměstnancem České pošty, ale městské společnosti Podniky města Šumperka.

Pracovník pošty v Temenici Josef Sekanina

Za zachování pobočky jsou rádi i místní obyvatelé. „Jezdit odsud na poštu jinam, je pro mě katastrofální. Chodí mi sem důchod. Jsem za to moc ráda, že můžu docházet sem,“ říká například paní Klára.

Podle šéfa městské firmy Podniky města Šumperka Petra Hasaly se pro klienty pošty téměř nic nezměnilo. S výjimkou mírné úpravy otevírací doby. „Protože se změnila doba, kdy pošta navážela a odvážela zásilky. Předtím to bylo dvakrát denně, teď je to v rámci Pošty Partner jen jednou. Takže aby se to všechno administrativně stihlo zpracovat, zkrátila se otevírací doba o hodinu,“ informuje Hasala.

Bylo pro nás důležité, aby byla pošta zachována.
Karel Hošek, místostarosta Šumperka

O dost výrazněji převzetí pošty pocítí městský rozpočet. Vedení šumperské radnice počítá, že provoz temenické pobočky bude stát každý rok zhruba milion korun. Podle místostarosty Karla Hoška z uskupení Šumperáci jde ale o správné rozhodnutí. „Bylo pro nás důležité, aby byla pošta zachována. Je to část města, kde je starší obyvatelstvo, navíc tam máme speciální domy pro seniory, handicapované, takže jsme chtěli, aby tato pošta v našem městě zůstala,“ zmiňuje Hošek.

Temenickou pobočku navíc můžou využívat i lidé na invalidním vozíku. Hlavní pošta, kterou státní podnik jako jedinou ve městě zachoval, totiž není bezbariérová.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související