Ministerstvo dopravy podpoří důležité dopravní stavby v Olomouckém kraji

16. září 2011

Při své dnešní návštěvě regionu to potvrdil ministr dopravy Pavel Dobeš. Příští rok se začne stavět obchvat Zvole a Vlachova na Šumpersku a zahájí se opravy rychlostní komunikace R 46 z Olomouce do Vyškova.

Ještě do konce roku podle Dobeše vyčlení 148 milionů korun především na výměnu středových svodidel. V příštím roce půjde na samotnou rekonstrukci vozovky 192 milionů korun. Posledních 65 milionů korun vyčlení ministerstvo v roce 2013. Ministerstvo dopravy uvolní také peníze na rozšíření obchvatu u Globusu v Olomouci.

V rozpočtu na příští dva roky budou i finance na dostavbu dálnice D1 na Přerovsku. Nejprve se začne s budováním úseku z Přerova do Lipníka nad Bečvou, který je podle ministra dopravy Pavla Dobeše z devadesáti procent připraven k realizaci.
Dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou by se mohla začít stavět příští rok. Rychlost stavby chybějícího dálničního úseku záleží podle ministra na rozpočtu. Pokud bude schválen ve vyšší variantě, je na úsek vyčleněno na příští rok 600 milionů v korun. Pokud dostane ministerstvo méně peněz, částka 1,6 miliardy korun je připravena na rok 2013.
Posledním nedostavěným úsekem dálnice mezi Prahou a Ostravou by tak zůstal úsek Říkovice - Přerov, kde ještě není dořešen výkup pozemků.

Jana Zemková

autor: av
Spustit audio