Místo vleku sedačková lanovka, to je přání majitele skiareálu v Hlubočkách. Obec si klade podmínky

14. listopad 2018

Skiareál v Hlubočkách na Olomoucku chce místo jednoho z vleků postavit sedačkovou lanovku. K projektu se teď snaží získat potřebná povolení. Obec požaduje, aby splňoval podmínky zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, takzvanou EIA.

„Ten prostřední vlek by se měl úplně demontovat a místo něj by právě měla přijít ta lanovka,“ ukazuje majitel skiareálu v Hlubočkách Michal Stojmenov stojíme přímo pod sjezdovkou. „Moje představa je odpojitelná čtyřsedačka,“ dodává.

Na modernizaci areálu se snaží získat potřebná povolení. Odbor životního prostředí Olomouckého kraje proto vyhlásil takzvané zjišťovací řízení. Úředníkům v termínu dorazila celkem dvacítka vyjádření. Mezi nimi i jedno z obecního úřadu v Hlubočkách.

„V obci jsou dva ski areály, jeden na Hrubé Vodě a jeden v Hlubočkách. Pro ski areál Hlubočky-Hrubá Voda probíhá celý proces EIA, posuzování vlivu na životní prostředí, a proto si představitelé obce myslí, že by pro udržení rovnosti podnikatelů a jejich podmínek bylo vhodné, aby i ski areál Hlubočky byl posouzen v celém rozsahu procesu EIA,“ říká nezávislá starostka Eva Hasníková. S tím, že detaily zdůvodnění komentovat nechce. „Musíme chránit zájmy občanů a v centru obce Hlubočky, Hlubočky-Mariánské Údolí, Hlubočky-Posluchov žije přes 2 tisíce obyvatel,“ uvedla.

Ski areál Hlubočky

Majitel areálu považuje některé požadavky obce za nesmyslné. „Oni si tam vymysleli nějakou studii pohybu lyžařů na sjezdových tratích v závislosti na tom, že areál je rodinný a pohybují se tam děti. Takovou studii ještě nikdo nikdy nikde nevypracoval, něco podobného neexistuje,“ komentuje Michal Stojmenov. Myslí si, že vedení Hluboček straní konkurenci: „Hrubá Voda mohla de facto všechno a nám zas úplně všechno zakázali, takže tam to stranění bylo jasně dáno.“

Starostka Hasníková to odmítá. „Myslím si, že nestraníme vůbec žádnému provozovateli, snažíme se oběma provozovatelům vycházet vstříc. Nicméně je potřeba, aby své areály budovali a rozšiřovali v mezích zákona,“ uvedla.

Konečné rozhodnutí je teď na krajských úřednících. Jestli vyhoví požadavku obce, bude podle mluvčí Evy Knajblové jasné během dvou týdnů.

autor: mot
Spustit audio