Monumentální sochy a sousoší vás ohromí v Lapidáriu Národního muzea v Praze

2. červen 2016
Česko – země neznámá

Na výstavišti v pražských Holešovicích stojí Lapidárium Národního muzea. Sama budova byla původně postavena pro Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891. Název lapidárium je odvozený od latinského pojmenování kamene (lapis). Bývají v něm vystaveny kamenné sochy a architektonické fragmenty.

Poprvé bylo Lapidárium otevřeno už v roce 1905. V mezinárodní soutěži o 90 let později se zařadilo mezi deset nejkrásnějších muzejních expozic v Evropě. Expozice Památky kamenosochařství v Čechách od 11. do 19. století představuje kamenické řemeslo a sochařské práce.

Důvodem pro vznik lapidárií bývaly rekonstrukce gotických katedrál, probíhající převážně od 19. století. Poškozené originální architektonické prvky a skulptury zůstávaly i přes poškození esteticky a historicky cenné. Naši předkové je proto schovávali do interiérů, aby je chránili před další zkázou.

Lapidárium Národního muzea vystavuje také fragmenty z pražské katedrály, ale ty představují jen malou část jeho sbírek. Jejich skladba je mnohem bohatší. V dnešní podobě sestává kolekce Lapidária asi z 2 000 předmětů. Přes 400 nejlepších kusů je vystaveno, ostatní odpočívají v depozitářích.

Doplňkem sbírky Lapidária jsou tři bronzové plastiky: Františka l. z Krannerovy kašny na Smetanově nábřeží, maršála Radeckého, která stávala na Malostranském náměstí, a Františka Josefa I. Ve dvou největších sálech dokreslují atmosféru historických sbírek také gotické, renesanční a barokní trámové stropy pocházející ze zbořených pražských budov.

Lapidárium sídlí v budově, která byla podle návrhu architekta Wiehla vystavěna pro Jubilejní výstavu v roce 1891

Budova Lapidária prošla v roce 1908 četnými úpravami. Střechy dostaly barokní podobu, zazdila se některá okna a doplnila se sochařská a reliéfní výzdoba vstupního průčelí podle návrhu Františka Hergessela.

Lapidárium Národního muzea na pražském holešovickém výstavišti je otevřeno od 1. května do 30. listopadu, ve středu od 10 do 16, v dalších dnech od 12 do 18 hodin. Zavíracími dny jsou pondělí a úterý. Lapidárium a celé Národní muzeum je vstřícné k dětem. Připravilo pro ně hrací karty a různé programy a akce, aby je prohlídky bavily.

Spustit audio