Morava je jedna z nejlepších řek, tvrdí vodák Dan Wolf

27. červen 2022

Do lodí se nastupuje u Hanušovic, pluje se přes Postřelmov, Mohelnici, Litovel až do Olomouce. „Morava hodně meandruje, jsou na ní rychlejší úseky, proto je dobré mít nějaké základy v ovládání lodě,“ upozorňuje majitel olomoucké CK Peřej Tours.

Dan Wolf

V České republice máme celoročně sjízdných řek dostatek. „Vyberou si začínající vodáci i ti zkušenější, kteří se chtějí ještě zdokonalit,“ doplňuje Dan Wolf.

Dyje je podle něj klidná, teče pomalu, takže se na ní dá hodně naučit, navíc průjezd přes Lednicko-Valtický areál stojí za to. Moravice je zase naopak divočejší, sjíždí se jen párkrát do roka, když se upouští voda z Kružberské přehrady. Moc krásná a příjemně tekoucí je Ohře.

Ideální pro začátečníky je jednoznačně raft, nejlépe s instruktorem, který jim všechno ukáže. „Aby věděli, co voda dělá a jak se na ní mají chovat,“ vysvětluje Dan Wolf. Pak se dá přejít na nafukovací kánoi, která je dvoumístná a následně na klasickou kánoi. „A pokud se chcete posunout ještě dál, berte kajak, tam je to jenom o vás,“ dodává.

autor: voj
Spustit audio