Moravská filharmonie doprovodí na dvou koncertech britského rockera Ricka Wakemana

1. prosinec 2018

Klávesista a skladatel Rick Wakeman, někdejší člen slavné rockové kapely Yes, zahraje o víkendu s Moravskou filharmonii v Olomouci a v Praze. S orchestrem v Olomouci nacvičoval repertoár známý dirigent Guy Protheroe.

Guy Protheroe mi s určitou nadsázkou řekl, že zkoušky bez Ricka Wakemana jsou samozřejmě jiné než s ním, protože mívá snahu některé věci ještě doplnit, pozměnit, zkrátka, že je to kreativní člověk a autor.

A kdy se tito dva tvůrčí lidé dali dohromady? Rick byl členem kapely Yes, ze které byl několikrát takzvaně odejit. Guy Protheroe s ním podle svých slov začal spolupracovat právě po prvním odchodu z kapely, kdy se Wakeman začal věnovat svým sólovým projektům. Poprvé se potkali v září roku 1973 v projektu, ve kterém Rick působil jako host. Byla to rocková opera od skupiny Who Tommy. Potom se setkali také v následujícím, kdy Rick Wakeman začal připravovat projekt Cesta do středu Země.

Vzpomínka na Yes i pocta Beatles

Jaký program Rick Wakeman pro české diváky v Olomouci a v Praze připravil, to upřesnil jeho producent Raymond Kaňa. „Je to průřez tvorbou Ricka Wakemana, na které se podílel pan dirigent. Bude tam samozřejmě i vzpomínka na jeho nejslavnější období ve skupině Yes. Bude tam pocta skupině Beatles, konkrétně skladba Eleonor Rigby. A také vzpomene na člověka, kterého obdivoval – Davia Bowieho,“ uvedl producent.

Podle Kani se můžou diváci těšit i na zábavnou show: „Oba dva jsou extroverti, ale myslím si, že Rick v tomto exceluje. To je člověk, který velmi rád vypráví. Dokonce má i ně úplně každému známou polohu v tom, že vystupuje jako stand-up komik.“

Vraťme se ale na zkoušky Moravské filharmonie do Olomouce k jejímu řediteli Jonáši Harmanovi. Podle něj bylo plánování koncertů s Rickem Wakemanem dosti hektické: „Do značné míry to byla i taková náhoda, protože jednoho krásného dne mně zavolal pan Neumann z produkce té akce a řekl, že mají možnost udělat koncert s Rickem Wakemanem a potřebovali by k tomu filharmonii. Podařilo se to domluvit včetně harmonogramu na zkoušení a já jsem moc rád, že se to podařilo, protože si myslím, že to bude skvělé koncerty. Věřím, že to bude skvělý zážitek,“ říká Harman.

Koncerty v Olomouci a v Praze začínají ve stejný čas, tedy v 19 hodin. V Olomouci už dnes v sále Reduta, v Praze zítra na Pražském Hradě.

autor: bam
Spustit audio