Moravské divadlo v Olomouci po dvou covidových odkladech konečně uvede premiéru inscenace Rok na vsi

6. květen 2022

Publikum olomouckého Moravského divadla v pátek večer čeká premiéra dlouho připravované inscenace Rok na vsi. Její uvedení vedení divadla muselo dvakrát odložit kvůli koronavirové pandemii. Ve výpravné adaptaci románu bratří Mrštíků účinkuje více než šest desítek umělců ze tří souborů divadla.

Smyšlená moravská vesnice Habrůvka někdy na konci 19. století a osudy jejich obyvatel během jednoho roku, od podzimu do podzimu. Jejich příběhy ožívají na prknech Moravského divadla vůbec poprvé.

Inscenace Rok na vsi v Moravském divadle Olomouc

„Sledujeme genezi příběhů několika postav, které sice žily v minulosti, ale konflikty a problémy jsou současné i dnes,“ shrnuje režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová a přiznává, že Rok na vsi byl pro ni srdeční záležitosti skoro od dětství. Stejně jako dramatizace Miroslava Krobota, kterou pro svou adaptaci využila.

„Kde jinde tento titul režírovat než v Olomouci? Odehrává se totiž jen pár desítek kilometrů od tohoto divadla, a kdo jiný by chápal ty lidské problémy, které byly stejné jak před 150 lety, tak nyní?“ ptá se řečnicky Ryšánek Schmiedtová.

V inscenaci se představí všichni členové činoherního souboru a také řada hostů. Jednu z titulních rolí, Vrbčenu, ztvární Vendula Nováková.

„Hraju takovou femme fatale, která to všechno tak zaobalí a poničí. Je to pro mě skvělá příležitost,“ uvádí Nováková.

Původní termín byl už v lednu 2021

Jak připomíná umělecký šéf činohry Moravského divadla Roman Vencl, přípravu představení provázela řada komplikací. Hlavně kvůli covidu, který odsunul premiéru hned dvakrát.

„Původně jsme měli tuto inscenaci uvést v lednu 2021 v rámci oslav 100. výročí českého divadla v Olomouci. To se kvůli covidu samozřejmě nepovedlo, odložilo se to o rok, ale v generálkovém týdnů vyšlo několik kolegů včetně mě pozitivně, takže se to muselo zase odložit,“ připomíná Vencl.

V rámci uvedení premiéry Roku na vsi vznikl také krátký dokument o přípravách inscenace. K vidění je na youtube kanálu Moravského divadla.

Spustit audio