Moravské divadlo v Olomouci využilo prázdninovou pauzu na důležité opravy

Prázdninovou pauzu využilo Moravské divadlo v Olomouci na důležité opravy. Z čeho budou mít herci i režiséři opravdu radost, to jsou nová propadla, která v těchto dnech dělníci na olomouckou scénu instalují. V repertoáru se tak napříště může objevit třeba Dvořákova Rusalka. Moravské divadlo bylo totiž jednou z mála profesionálních velkých scén, kde se bez vymoženosti zvané propadlo zatím museli obejít. 

Pořídit propadla, tedy jakési speciální výtahy pro herce, tak aby mohli v okamžiku z jeviště zmizet nebo se na něm objevit, byla pro ředitele Davida Gerneše profesní nutnost. „Pokud se bavíme o třísouborovém velkém baletním, operním a činoherním divadle, tak variabilní jeviště je už standard,“ popisuje ředitel Gerneš.

Osazování nových propadel pod jevištěm Moravského divadla v Olomouci

Dramaturgové tak podle mluvčího divadla Davida Kresty můžou ve svých plánech počítat s novými tituly. Větší prostor to dává i režisérům.

Baletní soubor má teď prázdniny. Za čtrnáct dní se ale podle Davida Kresty do práce vrátí. A bude je čekat milé překvapení v podově zrekonstruované cvičebny. „Po několika letech došlo k výměně podlahy. Nevyhovující dřevěná podlaha byla nahrazena novou podlahou, která je tvořena speciálními odpruženými panely,“ přibližuje Kresta.

Tolik z prázdninového dění v Moravském divadle Olomouc. Kromě zahájení sezony 1. září, se budou herci chystat také na první premiéru, kterou bude 13. září slavná Mamzelle Nitouche. Novou sezonu ve vylepšené podobě Moravské divadlo zahájí 1. září.

Opravy v Moravském divadle během letních prázdnin přijdou celkem na téměř 3 miliony korun.

autor: bam
Spustit audio