Mořská nemoc šest dní v kuse je krutá. Na lodi je mi ale stejně líp než ve městě, říká mořeplavkyně

6. srpen 2023

„Mořská vlčice“ Maruška Poláková se zamilovala do života na vodě a na lodích. Z Dunaje postupovala do příbřežních evropských vod a nakonec i k plavbám do arktických a antarktických krajin. Nejen své nové zážitky ze Špicberk vypráví v cestovatelské Casablance.

Maruška kdysi studovala v rakouském Linci a bydlela tam na lodi. Od té doby je její život pevně spojený s vodou, plavbami a námořním dobrodružstvím.

Do Česka zavítala česká mořeplavkyně po návratu z arktických Špicberk, kde pracovala na výletní lodi pro turisty a umělce na místních rezidencích. Má ale předcházející zkušenosti z Antarktidy nebo z drsné plavby mezi Azorskými ostrovy a Amsterdamem na lodi Tres Hombres, která pracuje s dobrovolníky, funguje bez motoru a dováží rum a další produkty z Karibiku do Evropy.

Maruška Poláková

Záchrana ztroskotané lodi, mořská nemoc, krutá kosa. Prostě moře all inclusive

Při této své první velké plavbě zažila Maruška mořskou nemoc trvající šest dní v kuse. „To bylo opravdu kruté. Navíc jsme během této plavby zachránili jachtaře, který ztroskotal, a taky byla opravdu hodně zima. Tři měsíce jsem měla mokré nohy.“ S nadsázkou říká, že to byla plavba skutečně all inclusive. „Odpovídá to. Na Tres Hombres říkají, že upomínají na doby, kdy lodě byly ze dřeva a muži ze železa,“ usmívá se.

Maruška Poláková

„Na lodi je mi ale vždycky líp než ve městě,“ dodává s tím, že zvyknout si na návrat domů a do města je pro ni navzdory všem příjemným vymoženostem hodně obtížné.

Jaké možnosti člověk má, když chce začít získávat zkušenosti s mořeplavbou? Jak se opravuje kormidlo během antarktické plavby a jak to, že to pro loď neznamená „game over“? Co je nejdůležitější pro posádku na důležité plavbě? Poslechněte si kompletní Casablanku, cestovatelský podcast Radia Wave.

Z cesty Marušky Polákové
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.