Motoristé mohou začít jezdit na letních pneumatikách, volné termíny na přezutí se servisům rychle plní

31. březen 2023 12:43

Ačkoliv počasí tento týden řadu lidí překvapilo sněhovými přeháňkami, řidiči už pomalu plní pneuservisy. Od začátku dubna nemusí mít na svých vozidlech zimní pneumatiky. Přezutí na letní je ale leckde vyjde dráž než v minulosti. Navýšení cen zástupci provozoven vysvětlují zvýšenými náklady.

V olomouckém pneuservisu Exprespneu se v těchto dnech nezastaví. Zákazníkům přezouvají jejich auta ze zimních pneumatik na letní. „Jedno auto nám zabere v průměru 20 až 25 minut a zvládneme zhruba 30 aut denně,” popisuje automechanik Jiří.

Lidé se sem mohou objednat online, termíny jsou po půl hodinách. Zelených, tedy volných políček, ukazuje systém do konce týdne opravdu málo. „Ten zájem je momentálně enormní, vypuklo to minulý týden ve středu, zhruba čtyři až pět dní máme teď dopředu plno," říká spolumajitel pneuservisu Libor Mazáč.

Sníh jako důvod odsunout termín přezutí

Důvodem je podle něj především pěkné počasí. I když úterní sněhové přeháňky některé řidiče odradily a termín si o pár dní posunuli.

Ceny pneumatik se podle Libora Mazáče meziročně zvedly až o dvacet procent. A lidé si připlatí i za práci. „Bohužel jsme byli také nuceni něco zdražit, není to třeba o polovinu a takhle velké částky, ale někde jsme bohužel o nějakou stokorunu zdražit museli, kvůli energiím, které nám od loňského roku šly výrazně nahoru,” zmiňuje Mazáč.

Čtěte také

Řidiči tak v tomto konkrétním pneuservisu za přezutí zaplatí podle typu kol od jedenácti do patnácti set korun. Podobnou cenu lidé zaplatí i v dalším z olomouckých servisů – Ral Pneu. Podle Lenky Krutilové má servis takovou cenu dlouhodobě, a proto zdražit nemusel. „I když nám energie o kousek vzrostly, nebylo to však nic strašného, nemuseli jsme to promítat do cen za služby,” říká Kroutilová.

V tomto servisu ale až do víkendu lidé s žádostí nepochodí. A to přesto, že zájem je velký. „Ano, rozbřesklo se, slunce vysvitlo a lidé chtějí přezouvat, ale nepřezouváme, protože podle zákona se přezouvat může od 1. dubna,” vysvětluje Krutilová s tím, že objednávky pneuservis začne přijímat až v dubnu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autoři: Barbora Taševská, Adéla Kaisrlíková

Spustit audio