Müllerovu vilu v pražských Střešovicích navrhl Adolf Loos. Každá její místnost má jinou výšku

18. listopad 2023

Vila v pražských Střešovicích, kterou si v letech 1928 až 1930 nechal postavit významný stavební podnikatel František Müller, patří ke skvostům světové moderní architektury. Autorem projektu byl světoznámý architekt Adolf Loos ve spolupráci s Karlem Lhotou. Adolf Loos zde vytvořil své vrcholné dílo, ve kterém se mu podařilo realizovat prostorový plán, takzvaný Raumplan.

Interiér Müllerovy vily představuje luxusní obydlí připomínající prvorepublikový životní styl rodiny, která patřila do pražské vyšší společnosti. Veškeré zařízení vyniká kvalitním provedením. Adolf Loos vždy spolupracoval jen s těmi nejlepšími výrobci, na které kladl vysoké nároky. Spojení přepychu s jednoduchostí a funkčností staví Müllerovu vilu do role jedinečného díla moderní architektury a designu.

Zadavatelem stavby byl František Müller, spolumajitel Podnikatelství staveb, firmy, která ve své době prováděla největší inženýrské stavby v Československu. V roce 1923 se Müller oženil s Miladou Krátkou, s níž měl dceru Evu.

Ve vile se scházela vybraná společnost. V prosinci 1930, krátce po kolaudaci, tam architekt Adolf Loos oslavil své šedesátiny. Vilu měl moc rád, neboť ji považoval za svoji nejlepší realizaci. Podle dochované fotografie je možné identifikovat, že mezi gratulanty byli spisovatelé Karl Kraus, Josef Svatopluk Machar, Bohumil Markalous nebo historik umění Antonín Matějček.

Letní jídelna v japonizujícím stylu

Při pohledu zvenčí si stěží uděláte představu o vnitřním uspořádání vily. Adolf Loos při vytváření projektu pracoval podle Raumplanu neboli prostorového plánu, což byla originální koncepce, díky které má každá místnost jinou výšku a je umístěná v jiné úrovni. Některé nemají stěny nebo jsou propojené průhledy. V každé místnosti vás něco překvapí.

Po roce 1948 se vila postupně dostala do rukou státu a po devětaosmdesátém byla vrácena zpátky dceři majitelů, Evě Müllerové. Od té vilu v roce 1995 odkoupilo Hlavní město Praha a předalo ji do správy Muzea hlavního města Prahy. Ve vile pak proběhla rozsáhlá rekonstrukce. Pokud byste se do ní chtěli podívat, musíte se předem objednat.

Zahrada Müllerovy vily

Müllerova vila v pražských Střešovicích je národní kulturní památkou. Skvostný je výhled ze střešní terasy, třeba na Pražský hrad. Stejně jako pohled skrze jakýsi pohledový rám vytvořený mezi dvěma komíny. Krásná je i zahrada Müllerovy vily.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.