Muzeum umění vypíše architektonickou soutěž na Středoevropské fórum. Ministr kultury na ní trvá

15. listopad 2018

Muzeum umění Olomouc musí na Středoevropské fórum vypsat architektonickou soutěž. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury. Muzeum původně se soutěží nepočítalo a nechalo si vypracovat projekt od architekta Jana Šépky. Teď ji musí do svých plánů zapracovat. S vypsáním soutěže počítá na začátku března. Expert na moderní architekturu Rostislav Švácha má ale obavy, že to znamená začátek konce stavby zcela nové kulturní instituce nejen středoevropského významu.

„Bereme to jako fakt,“ konstatuje suše ředitel Muzea umění Michal Soukup. „Jedna věc je připravit dobře tu architektonickou soutěž a druhá věc, poté, co vysoutěžíme nový návrh, bude potřeba tento návrh dopracovat a zabere to určitý čas, řekl bych minimálně půl roku práce,“ počítá ředitel s určitým zpožděním oproti plánům bez architektonické soutěže.

Model SEFO architekta Jana Šépky

Jak potvrdil ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD, jeho pracovní skupina začala už koordinovat s Muzeem umění první kroky. Má hned několik důvodů, proč trvá na architektonické soutěži. „Zásadním způsobem se změnily podmínky financování. V tuto chvíli už se nejedná o finance z evropských fondů. Druhá věc je, že to financování je přímo z národních zdrojů, a tady preferujeme jako ve všech ostatních příspěvkových organizacích ministerstva kultury architektonickou soutěž. Předpokládáme, že dojde i k jisté změně stavebního programu. Takže to jsou takové tři hlavní důvody,“ uvedl Staněk.

Ředitel Muzea umění Michal Soukup: O Středoevropském fóru se rozhodne v nejbližších dnech

Ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup

V Olomouci teď probíhá svého druhu největší mezinárodní výstava Muzea moderního umění. Reprízovaná bude v Bratislavě, Krakově a Pécsi.

Renomovaný historik moderní architektury Rostislav Švácha říká, že absence architektonické soutěže byla slabým místem tohoto ve střední Evropě jedinečného projektu. Zvýšilo se tak podle něj riziko, že se nakonec vůbec neuskuteční. „Když se vypíše soutěž, tak se celá ta věc hodně zdrží. Může se stát, že všechno vyzní do ztracena a na místě SEFO bude pořád strašit ta ošklivá proluka, která už tam straší 50 let,“ komentuje Švácha.

Středoevropské fórum v Olomouci má spravovat nejlepší díla umělců poválečného Československa, Polska, Maďarska, Rakouska či Německa. Má přijít má na víc než půl miliardy korun a státní dotaci na něj by měla vláda schválit do konce roku.

autor: bam
Spustit audio

Související