Podle ministra kultury by měla stavbě Středoevropského fóra v Olomouci předcházet architektonická soutěž

24. září 2018

Vypsat architektonickou soutěž na stavbu Středoevropského fóra v Olomouci, to je návrh ministra kultury a olomouckého primátora za ČSSD Antonína Staňka, který kandiduje v komunálních volbách. Jeho rezort bude v říjnu rozhodovat o udělení stoprocentní dotace na stavbu takzvaného SEFO za víc než půl miliardy korun. Historik architektury Rostislav Švácha se ale obává, že komplikace spojené s vypsáním architektonické soutěže projekt zastaví.

„Mohu sdělit dvě dobré zprávy pro Olomoučany,“ otevřel téma Středoevropského fóra ministr kultury a primátor Olomouce Antonín Staněk z ČSSD při odhalení 3D modelu SEFA z dílny architekta Jana Šépky v Muzeu umění. „Uděláme všichni, kdo na to máme vliv, všechno pro to, aby projekt Středoevropského fóra byl zařazen mezi financované projekty v rámci projektu Národního kulturního dědictví. A za druhé, pro ty Olomoučany, kteří stále hovoří o tom, že by měla proběhnout architektonická soutěž, říkám, že tento prostor tu je, a věřím, že tento prostor bude i využit,“ uvedl Staněk.

Vedení Muzea umění ale už před časem plánovanou architektonickou soutěž zrušilo, protože ceslou stavbu komplikovala a zadala práci Janu Šépkovi. Jeho návrh už schválily památkové úřady. Ředitel muzea Michal Soukup na požadavek vypsání architektonické soutěže reagoval lakonicky: „Pokud současné vedení ministerstva kultury a možná celé vlády dospělo k tomu názoru, že pakliže bude tento projekt stoprocentně financován státem, musíme vypsat soutěž, a má na to jiný pohled, je potřeba se sejít a tu věc řešit.“

Model SEFO architekta Jana Šépky

Podle renomovaného historika moderní architektury Rostislava Šváchy požadavek ministra kultury protáhne celý proces o několik let a pravděpodobně znemožní jeho uskutečnění. „Není ostatně vůbec jisté, zda by soutěž přinesla lepší projekt, než je existující projekt Jana Šépky. Vinou ministra kultury a olomouckého primátora tak Olomouc přijde o kulturní instituci evropského významu, do jaké by přijížděli návštěvníci z celého světa. Podle mého mínění by se tak ministr kultury a olomoucký primátor chovat neměl,“ komentuje Švácha.

Muzeum umění už přitom nakoupilo do sbírek budoucího Středoevropského fóra umělecké předměty za 2 miliardy korun. Mimo jiné kolekci děl Viktora Vasarelyho, která je druhou největší na světě.  Středoevropské fórum má spravovat nejlepší díla umělců poválečného Československa, Polska, Maďarska, Rakouska či Německa.

autor: bam
Spustit audio

Související