Muži v exilu

10. srpen 2015

Zámořská korespondence Hugo Haase a Friedricha Torberga

„Píšu Ti sice málo, ale často na Tebe myslím... a to je hlavní věc,“ píše v prosinci 1941 československý herec Hugo Haas rakouskému spisovateli Friedrichu Torbergovi.

Oba jsou přitom v Americe, oba ve vyhnanství, na útěku před dobyvačným Německem. To, že jejich přátelství dostávalo formu především ve vzájemné korespondenci, nezřídka psané s velkým nadhledem, smyslem pro humor, ale také ve spravedlivém rozčílení, ukazuje pořad Muži v exilu, který pro vltavské Schůzky s literaturou připravila Katja Kernjak a Alžběta Peštová.

Původ zmíněného přátelství sahá až do dvacátých let dvacátého století, kdy Torberg často zajížděl do Prahy, kde narazil "...na proslulého herce české metropole, který většinou smutně hleděl před sebe, načež dal vrchnímu tajné znamení a krátce nato – ale to sem nepatří!" Tím hercem byl pochopitelně Hugo Haas. Naplno se tyto dvě osobnosti sešly až v exilu, do kterého se Torberg i Haas uchýlili v roce 1939.

Jaké to pro ně vlastně bylo, si můžete poslechnout právě na této stránce. V pořadu účinkují Ivana Plíhalová, Michal Bumbálek a Josef Pejchal. Režie - Tomáš Soldán.

Pořad byl v premiéře vysílán 3. února 2013.

Tyto pořady vznikly v rámci grantu "Podpora vytváření excelentních výzkumných týmů a intersektorální mobility na Univerzitě Palackého v Olomouci" (reg. č. CZ.1.07/2.3.00/30.0004).

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.