Na budovu olomoucké radnice se na podzim vrátí troje sluneční hodiny

8. srpen 2019 06:40

Na fasádě byly od 16. století a některé zdobily znaky habsburského rodu. V první polovině minulého století postupně zmizely pod novějšími vrstvami fasádních barev. Zpět na své místo se vrátí v původní podobě. Díky pečlivému restaurátorovi, který v ateliéru pracuje na modelu v poměru 1:1.

„To, co vidíte na zdi, už je vlastně karton jedna ku jedné ve skutečné velikosti,“ ukazuje na stěně obří habsburskou orlici restaurátor Radomír Surma. „Budou tam celkem troje sluneční hodiny, ale ty největší, které budou na rohu, mají rozměr přibližně čtyři krát čtyři metry. Budou to jedny z největších slunečních hodin na Moravě,“ dodává. Unikátní budou i v tom, že jsou figurální.

Radomír Surma vycházel z dobových fotografií, sedmdesát procent díla je ale už jeho tvůrčí fantazie. Kvůli počasí bude restaurátor pracovat už přímo na fasádě radnice na slunečních hodinách v září a říjnu. A bude to prý jednodušší než vytvořit model na kartonech.

„Nemůžu celou plachtu, která má čtyři krát čtyři metry, dát na fasádu, protože to by mi vítr utrhl. Vytvoří se šablony, které se zjednodušeně řečeno obkreslí. Na detaily jsou takzvané děrované šablony. Každá linka, kterou tady vidíte – a jsou jich tisíce, bude vypíchaná malými otvory, přes které se napráší pigment na omítku. Tím se motiv zafixuje,“ vysvětluje restaurátor.

Podle historika Leoše Mačáka byly sice na olomoucké radnici věžní hodiny, ty sluneční ale přesto měly svůj smysl. „Věžní hodiny vznikly už v gotice, ale všeobecně se rozšířily až v době renesance. Takže před nimi samozřejmě plnily funkci orientace v čase sluneční hodiny. A tím, že tady na radnici byly hodiny soustředěné na dvě strany, tak umožňovaly sledovat posun slunečního stínu po většinu dne,“ říká historik.

Příští rok pak výrazné sluneční hodiny doplní také původní barevné erby na historickém schodišti právě opravované radnice.

autor: bam
Spustit audio

Související