Novodobá podoba olomouckého orloje vznikla před šedesáti lety

28. květen 2015

Jedno zvláštní výročí si připomíná Olomouc. Právě před šedesáti lety, v květnu roku 1955, se na náměstí před radnicí sešly stovky lidí, aby se pokochaly novou podobou tradiční olomoucké památky – orloje.

Jaké byly názory tehdejších obyvatel, nám dobové prameny pochopitelně neprozrazují. Dnes už je „socialistický“ orloj nedílnou součástí města a přestavovat by jej chtěl jen málokdo.

Historie orloje na olomoucké radnici je zahalena tajemstvím

Podle legendy jej měl sestrojit hodinářský mistr Antonín Pohl v letech 1419-1422. Stejně jako u jiných orlojů jej i zde prý městská rada nechala oslepit, aby podobné dílo už nikde jinde nevytvořil.

Historikové se s legendou shodují v tom, že orloj skutečně vznikl v 15. století. Potvrzuje to i první zmínka o něm z roku 1519. O jeho podobě toho však mnoho nevíme.

V 70. letech 16. století prošel orloj velkou renesanční úpravou a po ní už víme, že měl zvonkohru. Další oprava proběhla po třicetileté válce a na počátku 18. století už měl orloj i pohybující se figurky. Původní stroj po mnoha opravách vydržel v chodu až do počátku 19. století, kdy se definitivně zastavil. Až v roce 1898 se hodiny s novým strojem opět rozběhly.

Finální podoba předválečné výzdoby pak vznikla ve 20. letech 20. století.

Poničený orloj jako záminka

Současná podoba orloje byla v minulosti často odůvodňována poničením původní vizáže ustupujícími německými vojsky. Odborníci však tvrdí, že se jednalo pouze o záminku. Orloj sice poničen byl, nicméně oprava by byla bez problému, možná dokonce byla po válce i z části provedena.

Přesto v roce 1947 město vypsalo soutěž o novou výtvarnou podobu olomouckého orloje. Ta však skončila bez vítěze. Město tedy oslovilo tři umělce a mezi nimi i Karla Svolinského. Jeho návrh skleněné mozaiky byl nakonec vybrán a realizován. Vniklo tak dílo poplatné tehdejší době vrcholícího socialistického realismu, které „zdobí“ orloj už šedesát let.

Na počátku devadesátých let se objevily hlasy, které žádaly přestavbu orloje do předválečné podoby. Nakonec zvítězil názor, že by socialistická mozaika měla být zachována jako symbol doby, ve které vznikla.

Malá anketa mezi Olomoučany na náměstí pod orlojem prozrazuje, že místní si už na jeho podobu zvykli. Překvapení jsou spíše turisté, které však na „socialistický“ orloj lákají dokonce prestižní světové průvodce.

Co je veskrze pozitivně hodnoceno, jsou písně, které vyhrává zvonkohra orloje. Vycházejí z hanáckých lidovek a místní je mají za jakousi neoficiální hymnu města.

Olomoucká radnice - pohled na stroj orloje
autor: kbz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.