Na Divadelní Floře o víkendu opět zazní rozhlasové hry

15. květen 2014

Najít třecí plochy mezi rozhlasem a divadlem a pozvat do zvláštního světa, který v posluchači-divákovi rozhlasová tvorba umí rozeznít. Takovými myšlenkami se zaobírali pořadatelé letošního ročníku festivalu Divadelní Flora Olomouc a pracovníci Slovesné a literární redakce Českého rozhlasu Olomouc.

Festival, který probíhá 10. května díky tomu letos poprvé obohatil projekt nazvaný Ateliér Českého rozhlasu Olomouc.

Jeho návštěvníci během minulého festivalového víkendu mohli slyšet tři vybrané rozhlasové hry. Všechna tato díla jsou přitom výjimečná tím, že se nějakým způsobem dotýkají jevištní tvorby divadelní. U titulů Davida Drábka jako Švédský stůl, či Koule jistě není třeba tuto návaznost příliš zdůrazňovat. Drama Vladimíra Fekara nazvané Sestra zase představila Jana Mikuláška coby rozhlasového režiséra, hra Lenky a Jana Procházkových Ucho zase nabídla zajímavé srovnání tří různých přístupů k jednomu scénáři.

Na tento víkend je připraven poslech jedné četby na pokračování a jedné rozhlasové hry. Tvorbu Miroslava Buriánka - výrazné osobnosti současné české rozhlasové režie – představí hra Harolda Pintera Nádraží Victoria.

Ateliérem Českého rozhlasu Olomouc bude provádět režisér Tomáš Soldán. Všechny poslechové projekce se uskuteční na parkánu konviktu – v prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého. Vstup na projekce je volný.

Program Ateliéru Českého rozhlasu Olomouc na tento víkend:
Konvikt/Parkán:
SO 19. 5.
14.00 – Robert Musil – Zmatky chovance Törlesse/2011, režie Tomáš Soldán
16.00 – Harold Pinter – Nádraží Victoria/2011, režie Miroslav Buriánek
web festivalu:
www.divadelniflora.cz

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.