Na hřbitově v Zábřehu začala rekonstrukce smuteční síně za více než 20 milionů korun

Oprýskané zdi, zastaralé vybavení, nedostatečná kapacita. Smuteční síň na hřbitově v Zábřehu už dávno nesplňuje představu důstojného místa posledního rozloučení. To se po mnoha letech konečně změní. Budovu z doby první republiky totiž čeká téměř roční oprava. Navazuje na celkovou obnovu zábřežského hřbitova.

Do budovy už se teď nikdo nedostane, protože ji převzala stavební firma. Přes prosklené dveře je patrné, že první práce už tam začaly. Jak říká starosta Zábřehu František John (KDU-ČSL), trvat mají až do konce června 2020.

„S farností je domluveno, že smuteční obřady i civilní mohou bývat ve filiálním kostele sv. Barbory, který byl kdysi dokonce postaven jako kostel hřbitovní pro město Zábřeh,“ vysvětluje starosta.

Už na první pohled je vidět, že je smuteční síň ve špatném stavu. Problémem je ale i její malá kapacita. „Lidé často stáli i venku. Už to volalo po rekonstrukci,“ myslí si například paní Ludmila.

Smuteční síň v Zábřehu čeká rekonstrukce za 20 milionů korun

Starosta dodává, že do opravené síně se větší počet smutečních hostů vejde. „Rekonstrukce bude naprosto generální a její součástí bude zvětšení prostor pro smuteční hosty, vytvoření sociálního zázemí. Chceme také budově vrátit neorenesanční podobu, protože to byla výstavní budova,“ připomíná starosta s tím, že na řadu přijde i socha archanděla Michaela na vrcholu neorenesanční kopule.

Náklady na rekonstrukci smuteční síně město vyjdou na více než 20 milionů korun.

Spustit audio

Související