Zábřeh mění územní plán, může zamezit stavbě papírny Wanemi

27. červen 2019

Dlouholetý spor o papírnu v Zábřehu má další pokračování. Zastupitelé totiž na středečním zasedání schválili změnu územního plánu. Ta může projekt firmy Wanemi na papírnu ve městě značně zkomplikovat. Nová úprava zakazuje na katastru Zábřehu stavbu velkých energetických zdrojů, Wanemi přitom počítalo s vybudováním elektrárny na biomasu. 

Změnu územního plánu zastupitelé schválili v tajném hlasování. Mimo jiné má zamezit stavbě velkých energetických zdrojů ve městě. Právě projekt firmy Wanemi vedle papírny počítá i se stavbou elektrárny na biomasu. Podle lidoveckého starosty Františka Johna je důvodem omezení ochrana životního prostředí.

„Oblast Zábřežska, jelikož se jedná o nivu řeky Moravy a jsou tady inverze, tedy oblast se zvýšeným zatížením ovzduší. Neviděli jsme důvod více zatěžovat Zábřeh zhoršením životního prostředí, abychom získali desítky pracovních míst,“ popisuje John.

Firma získala začátkem roku na stavbu papírny územní rozhodnutí. To ale ještě není pravomocné a změna územního plánu by ho mohla zvrátit. Podle jednatele společnosti Aleše Žáka město změnu prosadilo účelově. Wanemi navíc už dříve podalo ke krajskému úřadu námitku pro podjatost zábřežských úředníků.

„Hlasováním o změně územního plánu se zábřežští postavili do role města Kocourkova, kde hlasovali pro schválení územního plánu a po vydání stanoviska Olomouckého kraje by museli revokovat svoje rozhodnutí, protože byla podaná podjatost a oni musí počkat, jak to dopadne,“ řekl Žák.

Takovou interpretaci ale Olomoucký kraj nepotvrdil. O údajné podjatosti navíc stále ještě jedná. „V této otázce Krajský úřad Olomouckého kraje doposud nerozhodl. Jedná se totiž o výjimečnou situaci, která zatím nebyla řešena a je konzultována na jednání poradního sboru pro aplikaci stavebního práva ministerstva pro místní rozvoj,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Eva Knajblová.

Vyloučené nejsou ani další soudní spory mezi firmou Wanemi a městem. To dříve odsouhlasený projekt na stavbu papírny od roku 2010 odmítá.

Spustit audio

Související