Na Levandulovém statku v Bezděkově na vás dýchne klid a pohoda

17. červen 2018

Původně se živil jako manažer v hotelových službách, teď pěstuje levanduli. Lukáš Drlík riskl změnu zaměstnání a vyplatilo se.

Levandulový statek v Bezděkově mu přinesl do života klid a radost. Na statku v Bezděkově žil odmalička, jezdil sem na prázdniny k babičce.

„Rozhodně to neberu tak, že by to byla tvrdá práce. Je to pro mě oddych. Když jsem dělal v hotelu, měl jsem na starost třeba 250 lidí. To už bylo hodně, to mě nebavilo. Byl to nápor a měl jsem potřebu utéct k něčemu takovému. Věděl jsem, že mám statek k dispozici. Je to už čtyři roky a denně z toho mám čím dál větší radost. Když usínám, tak mám úžasný pocit, co všechno jsem za den zvládl,“ říká Lukáš Drlík.

Za čtyři roky se bezděkovský Levandulový statek rozrostl na jeden hektar, na kterém je vysázeno asi 14 tisíc sazenic. V plánu má Lukáš Drlík lány levandule zaplnit další čtyři hektary.

Na statek si zájemci mohou zajet na komentovanou prohlídku, navštívit malé muzeum a krámek, zacvičit si jógu nebo si půjčit deku a jen tak si odpočinout na voňavém poli. V plánu je ještě naučná stezka po okolí, doplněná o pohybové aktivity pro děti.

Ve čtvrtek 5. a v pátek 6. července se v Bezděkově koná Levandulový festival, kde můžete ochutnat kulinářské speciality a poslechnout si koncerty kapel různých žánrů. Ve čtvrtek 5. července od 13 hodin odtud bude živě vysílat také Český rozhlas Olomouc.

autor: pese
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.