Na náměstí v Novém Boru se rodí nový pivovar. Poskytne práci znevýhodněným

3. září 2019

Historicky se u nás vařilo pivo prakticky v každém větším městě. Nový Bor se však svého malého pivovaru teprve dočká. Místní nadšenci zde totiž budují vlastní minipivovar.

Nový Bor, město skla v podhůří Lužických hor, se nově objeví na pivní mapě republiky. Skupina nadšenců tam totiž právě dokončuje řemeslný minipivovar, který má minimálně dvě zvláštnosti. Rodí se ve městě, kde se pivo v historii ještě nevařilo, a navíc poskytne práci znevýhodněným. „Přemýšleli jsme, jak to realizovat. A po čase přišla myšlenka, že by bylo dobré investovat pomocí sociálního podnikání,“ vysvětluje jeden z jednatelů novoborského minipivovaru Radek Majerčak.

Společníci mají v plánu vytvořit tři pracovní místa pro osoby, které jsou znevýhodněny na trhu práce. „Budou to pozice v roli pomocníka sládka, uklízeče nebo uklízečky či prodavače nebo prodavačky,“ říká Daniel Nerad.

Varny v novoborském minipivovaru

Na skutečnost, že se v Novém Boru pivo dosud nikdy nevařilo, odkazuje podle jednoho z majitelů i název nově vznikajícího pivovaru Born, v překladu Zrozen. Tamní pivo bude zrát ve starém sklepení jednoho z historických domů na náměstí, kousek od novoborské radnice. „Budeme se zaměřovat jinak na klasické české ležáky, spodně kvašené, ale samozřejmě i na piva svrchně kvašená,“ dodává Daniel Nerad.  

Ležácké tanky v novoborském minipivovaru

Novoborské pivo by mělo být k ochutnání ještě v září, například v sobotu 7. září na kulturní akci v Chatě pod hradem ve Sloupu v Čechách nebo o týden později na Rodinném dni Crystalexu v Novém Boru.

V Libereckém kraji se pivo oficiálně vaří už zhruba na dvacítce míst a počet všech pivovarů v republice se pohybuje kolem 480.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.