Na ozdobení obřího adventního věnce potřebují v Miroslavi dva kontejnery chvojí

21. prosinec 2015
Česko – země neznámá

V Miroslavi nedaleko Znojma se na přelomu tisíciletí rozhodli, že své městečko proslaví největším adventním věncem v zemi. A z rekordu se nakonec stala tradice. Obří adventní výzdobu tvoří na náměstí znovu a znovu každý rok. Výjimku neudělali samozřejmě ani letos.

„Deset let byl náš věnec českým rekordmanem. V současné době už je překonaný, ale my jsme byli první a náš věnec je určitě nejkrásnější,“ říká miroslavský místostarosta Roman Volf. Ve skutečnosti jsou Miroslavští rádi, že se jejich snažení stalo vzorem pro následovníky v celé republice.

Miroslavský věnec i tak stále budí svými rozměry obdiv. „Jeho průměr činí 6,8 metru. Věnec stojí na čtyřech pilířích vysokých 3,8 metru. Na jeho výrobu se spotřebovaly dva kontejnery slámy, stejné množství chvojí a 250 metrů světelného kabelu,“ upřesňuje Roman Volf. Nepřehlédnutelná je i čtveřice metr vysokých adventních svící.

Konstrukce adventního věnce je kovová a předurčuje rozměry ozdoby, které jsou tak každým rokem naprosto stejné. Po Třech králích tento výrobek místních strojíren Miroslavští rozmontují a schovají do začátku dalšího adventu.

Na ozdobení věnce byly potřeba dva kontejnery chvojí

Město Miroslav vydalo před nedávnem propagační pohlednice, kterým vévodí zasněžený obří adventní věnec. „Tento záběr je autentický, jednou nám napadalo asi půl metru sněhu. Letos se ho ale před Vánocemi určitě nedočkáme, předpověď je v tomto směru nepříznivá,“ dodává místostarosta.

Obrovský adventní věnec není jedinou předvánoční výzdobou miroslavského náměstí. Vedle stojí i klasický vánoční strom a také dřevěný altánek, který slouží jako Ježíškova pošta. „Děti mohou přinést svůj dopis s přáním pro Ježíška, orazítkovat ho tady, vhodit do připravené schránky a ještě si přitom zazvonit zvonečkem,“ popisuje princip pošty Roman Volf. Cinkající rekvizita přitom neláká jenom děti, zazvonit si běžně chodí i dospělí.

autor: hon
Spustit audio