Na rodinný dům se zřítila šestimetrová zeď

23. srpen 2005

KONICE - Šestimetrová zeď v centru města Konice se dnes brzy ráno sesula zřejmě vlivem podmáčení na rodinný dům. Nikdo z obyvatel domu nebyl zraněn. Profesionálním hasičům z Konice a Prostějova pomáhají na místě také záchranáři z Olomouce.

"Evakuace obyvatel proběhla ve čtyři hodiny ráno, následovala záchrana nejnutnějšího majetku a zhruba od půl sedmé odklízíme sutiny. Vše musíme dělat ručně, protože průjezd mezi vraty je úzký a žádná těžká technika se tudy nedostane. Navíc v proluce mezi domem a zdí je velká propanbutanová láhev, která uchází,"popsal průběh prací velitel zásahu konických hasičů Květoslav Hejl.

Kvůli bezpečnosti byl v domě odpojen zemní plyn a také elektrický proud. V době sesuvu stály na parkovišti nad zdí také dva osobní automobily, které poškodily střechu domu. O obyvatele se postaralo město, které jim také zajistilo náhradní ubytování."To byla prvořadá věc. Když jsme viděli stav objektu, ihned jsme začali zajišťovat možné ubytování. V současné době jsou všichni ubytováni v rodinném domku svého strýce, kde mohou být do pátku. Zajistili jsme vystěhování nezbytných věcí, které jsou potřeba ke každodennímu životu. Máme už připraveny náhradní prostory, ty jsou ale prozatím bez vybavení,"řekl Českému rozhlasu starosta Konice Petr Kašparovský.

autor: av
Spustit audio