Na úpravě bílé stopy s vedoucím skiareálu Klepáčov. V půjčovně má i lyže české výroby

11. prosinec 2021

Během minulé zimní sezony vydělávala ve skicentru Klepáčov v Jeseníkách prakticky jen půjčovna lyží. Vedoucí střediska Jan Láznička v ní vyměnil sjezdové lyže za běžky a skialpy a udělal dobře. Lidé mu málem utrhli ruce, letos proto půjčovnu dovybavil. Aktuálně připravuje areál na zimu a s rolbou už projíždí část bílých stop na nedalekém Skřítku.

Na úpravu stop vyráží Jan Láznička zpravidla k večeru, když už terén všichni běžkaři opustí a on má na práci klid. S reportérkou Andreou Švubovou projel jen šest kilometrů, protože víc není možné. „Zatím v lese probíhá těžba, takže musíme chvíli počkat. Slíbili nám, že po Vánocích bude všechno uvolněné a budeme moct stopovat všech 37 kilometrů,“ říká Láznička.

Standardně by v rolbě strávil asi čtyři a půl hodiny, při úpravě pouze šesti kilometrů stop má práci za hodinu a půl hotovou.

Ze Skřítku se Láznička s naší reportérkou přesunuli do skiareálu Klepáčov a zamířili rovnou do půjčovny sportovního vybavení. Vloni byl kvůli uzavřeným skiareálům velký zájem o běžky. „Letos jich oproti loňské sezoně máme dvojnásob,“ zmiňuje Láznička.

Vedoucí střediska Klepáčov Jan Láznička

Stoupla také poptávka po skialpech, které Láznička neměl ještě předloni k zapůjčení vůbec. Situace se změnila minulý rok. „Reagovali jsme na covidovou situaci, byl to společně s běžkami totiž jediný sport, který se na horách dal vloni dělat,“ vysvětlil.

V půjčovně nabízí nejen známé značky lyží, ale také lyže české výroby. „Máme tu své lyže, které si náš pan majitel vysnil. Vždycky chtěl mít své vlastní lyže, takže si s českou firmou domluvil, aby nám je podle naší receptury začala vyrábět,“ usmívá se Láznička.

Vedle strojové údržby běžkařských tratí a vybavování půjčovny zaměstnává Jana Lázničku i příprava celého areálu na zimní sezonu. Je optimista a věří, že taková zima, jako byla před rokem, už se opakovat nebude.

autor: aja
Spustit audio