Na vrchu Žďár u Chudenic se projdete mezi stromy ze Severní Ameriky

26. říjen 2015
Česko – země neznámá

Kdybyste chtěli poznat přírodu severoamerického kontinentu, není nezbytně nutné letět za velkou louži. Na kopci jménem Žďár nedaleko Chudenic na Klatovsku roste totiž velké množství severoamerických stromů. V Chudenicích sídlil slavný rod Černínů. Jeden z nich si z cest přivážel stromky a keříky, nejvíc právě ze Severní Ameriky.

Americká zahrada vznikla roku 1828 původně jako okrasná školka cizokrajných rostlin pro nedaleký park u chudenického zámku Lázeň. Některé stromy přežily dodnes a pamatují i Černíny.

Ještě jedno slavné jméno je spojeno s unikátní zahradou v Plzeňském kraji. Na správě zahrady se koncem 19. století spolupodílel významný botanik Ladislav Čelakovský. Syn básníka Františka Ladislava Čelakovského.

Americká zahrada je dnes národní kulturní památkou. Nachází se jen malý kousek od rozhledny Bolfánek, asi dva kilometry od Chudenic. Díky píli a cestovatelské vášni Evžena Černína a jeho následovníků se podařilo založit a vytvořit nejucelenější soubor dřevin z území Severní Ameriky v České republice.

Cizokrajných skvostů tu roste přes dvě stě

Parku na první pohled dominuje opravdu mohutný strom hned za otevřenou brankou bez vstupného. Jedná se o douglasku tisolistou, severoamerický druh, který je v americkém státě Oregon dokonce národním stromem. Douglaska vás tady v parku ohromí svými gigantickými rozměry. Dnes se jí říká Černínova douglaska. Vysoká je 39 metrů a úctyhodný je i obvod jejího kmene, který je přes pět metrů.

Koruna mejstátní douglasky tisolisté

Jako tříletý stromek se sem douglaska dostala už v roce 1842 a patří mezi nejstarší jedince tohoto druhu v Evropě vůbec. Za všechny další druhy, které v Americké zahradě rostou, jmenujme třeba dřín květnatý, národní strom amerických států Missouri a Virginie, nebo opravdu velký zerav obrovský, naše známá túje v živých plotech, který je ale tady velikánem hned se třemi opravdu silnými kmeny.

Teď na podzim parku vévodí překrásně do žluta vybarvené mohutné stromy liliovníku tulipánokvětého. Jak název napovídá, květy tohoto stromu svým tvarem připomínají tulipány. To je tip na výlet pro ty, kdo by se do Americké zahrady u Chudenic na Klatovsku chtěli vypravit třeba až na sklonku jara, potažmo počátku léta. Kochat se tu můžete v každém ročním období.

autoři: Pavel Halla , redakce
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.