Na zastávce v Droždíně zřídili veřejnou miniknihovnu. V Olomouci už jich je několik

11. duben 2018

Veřejné miniknihovny najedeme už v mnoha městech po celé republice. Na venkovské návsi se ale objevují zřídka. Ode dneška mají svou knihovničku v Droždíně u Olomouce. Místní si ji vyrobili a schovali před nepřízní počasí do rohu jedné z autobusových zastávek.

Paní Blanka Dvořáková právě přišla na zastávku, kde se nově objevila miniknihovnička. „Je to dobrý nápad. Když člověk čeká na autobus, tak se může podívat, co tam je. Já čtu hlavně historické romány a detektivky,“ říká.

Knihovnička má hned několik polic, už v nich leží první knížky a časopisy. Stojí na ní psáno: „Půjč si mě, vem si mě, nenič mě, daruj mě.“ U nové knihovničky stojím s Rostislavem Haincem, předsedou komise místní části Droždín. V Olomouci tyto veřejné miniknihovny už nějakou dobu fungují. „Částečně to byla inspirace, ale hlavně jsme se inspirovali tak, že jsem šel jednou vyhazovat tříděný odpad a popelnice byla plná knih. Říkal jsem si: proč to lidé takhle vyhazují? V určité chvíli mě napadlo, že by bylo dobré tady něco takového zřídit,“ vysvětluje Hainc.

Olomoucké knihovničky terčem vandalů

V Olomouci jsou takové knihovničky už čtyři roky, některé se už staly terčem vandalů. Z toho ale v Droždíně strach nemají. „Sice se sem poslední dobou hodně lidí přistěhovalo, ale i tak se tu lidé mezi sebou znají, takže ta knihovna tu bude pod denním dohledem,“ myslí si Rostislav Hainc.

Radim Schubert doplňuje jednu z olomouckých miniknihovniček

Z Droždína jsme se přesunuli do centra Olomouce. S Radimem Schubertem, vedoucím kulturního oddělení olomouckého magistrátu, stojíme na Dolním náměstí. Tady už jsou lidé na pouliční knihovny zvyklé, před námi je ale torzo jedné z nich. „Je pravda, že kromě jednoho místa všechny ty knihovničky došly k nějaké újmě,“ přiznává Schubert.

Knížky tady už nejsou, zřejmě o ně byl velký zájem. „Snažíme se ty knížky doplňovat pravidelně, někdy je dodávám každý druhý den a někdy tam vydrží mnohem déle,“ dodal Radim Schubert.

Zatímco v Droždíně věří, že je miniknihovna dokonce přežije, v Olomouci chtějí poničené knihovničky nahradit alespoň jednou novou, a to na začátku turistické sezóny.

autor: bam
Spustit audio