Nadívaná kachna na Svatojosefskou pouť

V receptech našich babiček připomeneme význam svátku sv. Josefa, který byl považován za první jarní den a také den velkých oslav. Přidáme i sváteční recept na nadívanou kachnu.

Ingredience
  • 1 kachna
  • ½ kg tučného vepřového masa
  • maso obrané z uvařených drůbků
  • kachní játra
  • vařený žaludek a srdce
  • 3 žemle
  • 1/8 l smetany
  • 2 vejce
  • 3 dkg soli
  • celý pepř
  • nové koření
  • utřený česnek
  • 2 cibule

Dobře očištěnou a opláchnutou kachnu naplníme touto nádivkou: na strojku na maso jemně umeleme syrové vepřové maso, dále vařené maso obrané z drůbků, žaludek, srdce a játra, cibuli a žemle máčené ve smetaně. Umletou směs okořeníme pepřem, novým kořením, utřeným česnekem, přidáme 2 vejce, zamícháme a přisolíme podle chuti. Kachnu směsí naplníme, zašijeme režnou nití a pečeme na pekáči v horké troubě za častého přelévání vypečenou šťávou.

Hotovou kachnu porcujeme a podáváme přelitou šťávou s bramborovým knedlíkem.