Nájemné v Olomouci roste, studenti hledající privátní bydlení musí připlácet

12. září 2024 09:33

Do Olomouce se vrací studenti univerzity Palackého. Mnozí z nich budou ve městě bydlet na privátech, protože vysokoškolské koleje dlouhodobě nestačí pokrýt poptávku. Podle zjištění Českého rozhlasu si letos studenti za soukromé ubytování oproti loňsku připlatí.

Náklady na studentské bydlení v Olomouci kopírují trend klasického nájemního bydlení. „Za poslední tři roky se nájemné zvýšilo o 20 až 30 procent,“ popisuje situaci na realitním trhu makléř Petr Korytar z Hanácké realitní kanceláře. Studenti se podle něj musí přizpůsobit a volit mezi sdíleným bydlením ve skupinách nebo bydlením v menších bytech ve dvojicích.

S rostoucími cenami měla zkušenost i studentka Filozofické fakulty Univerzity Palackého Markéta. „Chtěli jsme se sestěhovat se spolužáky a měli jsme dost požadavků. Nakonec jsme tři z nich museli ubrat a po třech měsících hledání jsme našli,“ popisuje své zkušenosti s hledáním privátního bydlení.

Koleje nedokáží pokrýt poptávku

Mnoho studentů volí privátní bydlení i kvůli tomu, že univerzitní koleje nedokážou pokrýt poptávku. „Každý rok máme ve druhé polovině srpna plně obsazenou kapacitu kolejí,“ potvrzuje mluvčí Univerzity Palackého Egon Haverland. Ceny na kolejích se pohybují od 2300 do 4500 korun měsíčně.

Bohužel bydlení na privátech vyjde dráž. Podle průzkumu realitního portálu Sreality stojí samostatné bydlení v Olomouci okolo 11 tisíc korun. Ve sdíleném bytě pak student zaplatí zhruba 6000 korun měsíčně.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: Šárka Coufalová
Spustit audio