Národní kulturní památka Kosárna. Malý český klenot leží uprostřed Karlovic

26. srpen 2015
Česko – země neznámá

Karlovice mají zhruba tisíc obyvatel a leží kousek od Bruntálu v severozápadní části Moravskoslezského kraje. V centru obce stojí nevšední stavení s osobitou architekturou starou více než čtyři sta let. Jde o objekt Kosárny, který připomíná dlouhou tradici výroby kos, drátů a nejrůznějšího řemeslného a zemědělského nářadí.

Podle dochované datace na kabřinci byl objekt postaven v roce 1600. A to v době, kdy se v Karlovicích zpracovávalo železo z místních hamrů. Po zrušení železáren objekt koupil kosař Jan Michal Hartel, který jej rozšířil o hrázděné patro a vysoký krov, který byl rovněž obytný.

Celý areál, kde dodnes stojí také zděný chlév, špýchar a stodola se zahradou, ukazuje návštěvníkům, jak tady v minulosti lidé žili a pracovali. K vidění jsou tu expozice venkovského bydlení, mimo jiné s ojedinělou kolekcí dřevěného nábytku vytvořeného podle návrhu Dušana Jurkoviče, ale také expozice lesnictví a expozice starého zemědělského náčiní a strojů.

Expozice v přízemí - domácnost první poloviny 20. století s nábytkem Dušana Jurkoviče

Muzeum Kosárna v Karlovicích, kterou spravuje bruntálské muzeum, se v roce 2014 dostala mezi prestižní společnost národních kulturních památek. Otevřeno má v průběhu hlavní sezóny od dubna do října každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.