Narušenou statiku těla pozná terapeut Pavel Procházka na první pohled. Podle čeho?

15. červen 2023

Jde o nejčastější příčinu bolestí pohybového aparátu. „Podívám se na klienta, jak chodí, v jaké výšce má ramena, jaké má postavení chodidel, a mám jasno,“ popisuje Pavel Procházka, který se věnuje Dornově metodě Plus.

Co je hlavní příčinou toho, že jsme si narušili statiku? Podle olomouckého terapeuta za to může buď nehoda, pád, zakopnutí, nebo životní styl - sedavé zaměstnání, překládání nohy přes nohu, kvůli kterému se noha může na délce zvětšit až o centimetr, a nošení těžkých břemen. „Vyměňte tašky za batohy,“ radí olomoucký masér.

Vyměňte tašky za batohy.
Pavel Procházka, terapeut a masér

Hodně lidí má ploché nohy se špičkami obrácenými dovnitř a problémy s haluxy. Těch se zbavíme díky vložkám, které vkládáme do bot, a díky cvičení. „Pokud máte nadváhu, klouby jsou přetížené o to více,“ doplňuje Pavel Procházka.

Na nápravu dysfunkční statiky těla není nikdy pozdě, na věku nezáleží, jakmile se srovná, lidé mají až o osmdesát procent problémů méně.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapoj se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

Spustit audio