„Naučit psa hajlovat? To by se trestat nemělo,“ říká stand-up komik Tigran Hovakimyan

30. srpen 2018

„Já třeba nikdy nevtipkuju o znásilnění. Jsou ale komici, kteří to dělají, a lidé se tomu smějí,“ říká o svých hranicích humoru stand-up komik a lektor autoškoly Tigran Hovakimyan. Společně s Lucií Macháčkovou a Honzou Studničkou dnes od 19 hodin vystoupí se svou show živě ve studiu Radia Wave. Z čeho si téma udělají tentokrát? Uvidíme.

Jak je možná zřejmé z tvého jména a z témat, která si vybíráš pro stand-up, nenarodil ses v Čechách. V Praze už ale žiješ od svých 7 let. Jak často ve svých vystoupeních reflektuješ to, že jsi původem z Arménie?

Ze začátku jsem to dělal celkem často, prakticky při každém výstupu. Po nějaké době mi došla témata a bál jsem se, abych nedostal nějakou nálepku, tak jsem se začal věnovat i jiným tématům. Ale je pravda, že se to ještě teď snažím občas zmínit. Když vypadám takhle, tak je prostě někdy potřeba říct, že nejsem Čech...

... přitom vypadáme docela podobně, já Čech jsem.

Jo, to je pravda, to jsem si ani nevšiml.

Já jsem slyšel vynikající stand-up o tom, jak jsi šel do gay klubu, protože se s tebou rozešla přítelkyně. Před šesti lety. Snažíš se téma menšin, ať už národnostních, nebo třeba sexuálních, probírat častěji než ostatní komici? A je obtížné najít hranici, abys nikoho neurazil?

To je na tom to nejtěžší. Nejdůležitější je, abys nikoho neurazil, ale přitom je alespoň trochu urazit musíš. A musíš pozvednout ten stereotyp, co se o nich říká. Mistrovství je najít něco mezi. Když někomu nadáváš, tak to vtipný není. Ale když někoho vyroastuješ, tak to vtipný je. Nesmí to být prostě moc agresivní a vulgární.

Kde jsou hranice tvého humoru? Do jakých témat už nejdeš?

Já třeba nevtipkuju vůbec o znásilnění. Jsou ale komici, kteří to dělají, a lidé se tomu smějí.

A je to v pořádku?

To já právě nevím. S tím pořád bojuju.

Co se týče hranice humoru, záleží na tom, kdo vtip pronáší? Ode mě jako od gaye by asi vtip o homosexuálech publikum přijalo líp než od kohokoliv jiného. Stejně jako od tebe fór o cizincích...

Já myslím, že máš určité privilegium. Když si budeš dělat legraci z gayů, tak to lidé budou brát jinak než od dvoumetrového holohlavého týpka. Je to podobné, jako by si sedmdesátikilový chlap dělal srandu z tlustých lidí.

„Humor je sval. Když ho posiluješ, je svižnější a nebolí,“ říká stand-up komička Lucie Macháčková

Lucie Macháčková

„Žen je ve stand-upu velmi málo. A není to jen v Česku, je to celosvětový trend,“ říká o stand-up comedy scenáristka a televizní dramaturgyně Lucie Macháčková. Společně s Tigranem Hovakimyanem a Honzou Studničkou bude ve čtvrtek 30. srpna od 19 hodin vyrábět humor živě ve studiu Radia Wave. Procvičíme si i zeměpis, protože bude jistě řeč o obci Čejč, kde Macháčková vyrůstala. „Já mám pocit, že moje stand-up kariéra je taková velká PR kampaň na Čejč,“ hodnotí svou tvorbu.

Mě nedávno zaujala kauza třicetiletého Brita, který naučil hajlovat psa své přítelkyně a video pak umístil na internet. Prý to udělal proto, aby svou partnerku naštval. Pro muže si ale pak přišla policie a dostal pokutu od soudu. Na jeho obranu, právo dělat si legraci ze všeho, se postavila řada komiků. Třeba Ricky Gervais doslova řekl, že „jestli nevěříte, že člověk má právo říct i to, co považujete za nechutně urážlivé, tak nevěříte ve svobodu slova“. Jak to vnímáš ty?

To je přesně ono. Já jsem zmatenej. Hajlovat by se asi nemělo, ale nic se neříká o zvířatech. Není nikde napsáno, že nemůžeš naučit psa hajlovat. Podle mě je to v pořádku. Tohle by se nemělo žádným způsobem trestat.

Dá se stand-upem v Česku uživit?

Asi jo. Třeba lidé z Na stojáka nedělají nic jiného. Naše skupina je v tom, aby byla schopná uživit vlastní komiky, zatím v začátcích. Doufám, že letošní sezona bude dobrá. Vystupujeme už v různých městech. Já mám pro jistotu ještě druhou práci.

A co děláš?

Jsem učitel v autoškole. Učím lidi řídit.

To musí být často taky vtipné, ne?

Jo. Ale po dvou letech už to vtipné být přestane.

Jaké to je, když svým vtipem urazíte publikum? A kde končí hranice humoru? Poslechněte si celý rozhovor! A ve čtvrtek 30. srpna od 19 hodin poslouchejte živou stand-up show, která se odehraje přímo ve studiu Radia Wave.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.