Naučte se tradičním lidovým řemeslům!

17. duben 2014
Lady magazín

Máte rádi poctivé, řemeslně umně vyhotovené věci? Myslíte si, že v dnešní době už se spousta výrobků dělá sériově a tak, abyste si za chvilku museli koupit nové? Zkuste se naučit starému řemeslu a vyrobit si originální a krásné věci přesně sobě na míru! Přesně to vás naučí ve speciálním vzdělávacím prokejtu Mistr a žák!

Projekt Mistr a žák vymyslely a uvádí do života dvě absolventky Univerzity Palackého, Daniela Doubová a Petra Charvátová.

Původně se věnovaly úplně jiné oblasti. Daniela vystudovala Základy společenských věd a Pedagogiku na Pedagogické fakultě. Chvíli učila na Slovanském gymnáziu v Olomouci a potom se věnovala manažerské činnosti. Je také díky tatínkovi reprezentantkou České republiky ve sportovním šermu kordem. Petra má vystudovanou Anglickou filologii a Filmovou vědu na Filosofické fakultě. Vyučuje angličtinu a věnuje se i překladům.

Obě dívky by nyní rády propagovaly výuku lidových řemesel. Spolupracují se Spolkem řemesel ručních a v Hanáckém skanzenu v Příkazích pořádají kurzy pro jednotlivce, rodiny i pracovní kolektivy, během kterých se mohou účastníci od zkušených mistrů naučit řemeslo a získat certifikát.

Jedná se o řemesla známá: kovářství, keramika, řezbářství, tkaní na stavu, batikování, košíkářství, pletení, modrotisk, paličkování, háčkování, knihvazačství, výroba ze slámy a předení na kolovrátku, i řemesla méně známá, jako je: korálkování, drátování, plstění, síťování, krosienky a patchwork.

Právě projektu Mistr a žák se bude věnovat sobotní Lady magazín Ivany Plíhalové.

autor: Ivana Plíhalová
Spustit audio