Nebyla to sebevražda, ale násilná smrt. Krajský soud rozhodl v případu oběšeného policisty

5. prosinec 2018

Krajský soud v Olomouci rozhodl v případu oběšeného policisty, kterého našli kolemjdoucí v olomoucké části Černovír v únoru 2015. Co nejprve vypadalo jako sebevražda, nakonec vyšetřovatelé vyhodnotili jako násilnou smrt. Soud poslal 34letého muže, který se na fingované sebevraždě podílel, na 18 let do vězení.

Když se olomoučtí vyšetřovatelé začali v únoru 2015 případem zabývat, vše nejprve nasvědčovalo tomu, že šlo o sebevraždu. Přibývalo ale podezřelých okolností a nakonec vyšetřování dospělo k závěru, že muž měl původně čin jenom předstírat.

Celý plán fingované sebevraždy podle soudu vymyslel 34letý Česlav Hurina. Policistovi slíbil, že lano na poslední chvíli přeřízne. To ale neudělal. „Motivem toho trestného činu bylo prokazatelně minimálně to, že obžalovaný s poškozeným páchali nějakou trestnou činnost, věděli o tom, že ji páchali, a zjistili, že to někdo řeší, že pan poškozený je prověřován a v tom pan obžalovaný viděl svoje ohrožení, a proto se to rozhodl řešit tak, jak to řešil,“ komentuje předseda senátu krajského soudu Martin Lýsek.

Policistu v době činu prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Důvodem byly jeho podezřelé aktivity spojené právě s Hurinou. Muž chtěl situaci řešit tak, že se nechá zavřít na psychiatrii.

V případu byl obžalovaný i kolega policisty Rudolf Bajtek. Ten dostal za neposkytnutí pomoci tříletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky. „Role pana Bajtka byla, aspoň pokud jde o prokázaný skutkový stav, taková, že se objevil na tom mostě v situaci, kdy pan poškozený byl v ohrožení života a neudělal všechno proto, aby zjistil, jak na tom je, případně se ho pokusil zachránit,“ doplňuje soudce Martin Lýsek.

Ani jeden z obžalovaných k soudu nedorazil, jejich právní zástupci rozsudek nechtěli komentovat. Žalobce s rozhodnutím krajského soudu souhlasí. Ponechal si ale lhůtu na odvolání.

Spustit audio

Související