Neděle: Společenský, nebo samotář?

13. srpen 2017

Považujete se za samotáře? Nebo naopak milujete velkou společnost? Co vám brání cítit se ve velké společnosti dobře a naopak, proč jste neradi o samotě?

Každý máme jiné potřeby společenského života, někdo potřebuje blízkost jakýchkoliv lidí neustále, potřebuje stále komunikovat, někdo má zase velmi přesné parametry pro lidi, které kolem sebe snese, další potřebuje trávit hodně času o samotě a komunikace ho ubíjí.

V Česku žije podle průzkumů takřka 1,2 milionu samotářů a toto číslo se neustále zvyšuje – ročně přibude 50 tisíc jednočlenných domácností. Je některým lidem zkrátka souzeno, aby žili sami?

Dá se jednoznačně říci, že jedno je dobře a druhé špatně? Určitě ne, neboť každý jsme jiný. Ale jedno platí... Člověk je tvor společenský a negativní dopad nedobrovolné samoty potvrzují i lékařské výzkumy. Přičemž v této souvislosti nemluvíme jen o partnerských vztazích, protože i přátelské kontakty jsou nezbytné pro udržení pevného zdraví.

Společenští lidé se prý cítí méně ve stresu, více o sebe pečují a méně v životě riskují. A co vy? Potřebujete mít kolem sebe co nejvíce společnost, nebo si dovedete užívat samotu?

autor: zos
Spustit audio