Nejhlubší sladkovodní propast světa u Hranic opět zkoumají speleologové. Využívají u toho 3D scanner

12. březen 2024 11:30

Nového pomocníka využívají speleopotápěči při dalším výzkumu nejhlubší sladkovodní propasti světa u Hranic na Přerovsku. K dispozici mají 3D scanner, kterým se snaží zmapovat tzv. suché jeskyně propasti. Zatím prostory měřili jen pásmem nebo je fotili. Jediná přístupová cesta k nim vede pod vodou.

„Dole jsme byli zhruba tři čtvrtě hodiny. Byl to spíš kratší ponor,“ oddechují po výlezu z vody speleopotápeči. Geoinformatik František Kuda jim pomáhá z jezírka vytáhnout scanner. Je asi kilogram těžký těžký a zabezpečený ve speciálním voděodolném obalu. „Vypadá, že je v pořádku,“ popisuje Kuda.

Přístroj už netrpělivě zapojuje ke svému notebooku. Na monitoru se zobrazuje největší z jeskyní Suchá rotunda – je to barevná síť plná teček. „Vidíme tady počet naskenovaných pozic, které pořídili v Suché rotundě. A ty musíme nahrát do databáze ke zbývajícím datům,“ říká Kuda.

Statistické údaje:

  • celkově bylo v bodových mračnech zaměřeno 173 milionů bodů
  • celková doba zaměřování 1 hodinu a 40 minut
  • celkový počet skenovacích pozic 18

Při dalších ponorech se scannerem se speleopotápěči chtějí vydat do menších jeskyní Nebe 1, 2 a prostor pojmenovaných Monika. Překonat přitom musí 50metrovou hloubku a skalní výběžek Zubatici.

„Pro nás je to obrovská změna, protože všechno se to kdysi měřilo ručně s obrovskými odchylkami. Dnes je tam skener, který to změří poměrně podrobně. Všichni jsme hrozně netrpělivý, protože poprvé v historii dostaneme reálná, validní a velmi přesná data,“ vysvětluje mi člen výzkumného týmu Martin Prachař.

Pro nás je to obrovská změna, protože všechno se to kdysi měřilo ručně s obrovskými odchylkami.
Martin Prachař, člen výzkumného týmu

Získaná data speleopotápěči chtějí využít pro 3D model Hranické propasti - a to její jak suché tak i mokré části. „Budeme naráz vidět všechno v souvislostech a celý ten prostor dohromady, což ještě nikdy takto nebylo uděláno,“ dodává geoinformatik Kuda.

Výsledky výzkumu vědci budou prezentovat na konferenci o Hranickém krasu. Koná se ve čtvrtek 14. března a určená je i veřejnosti.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související