Odborníci chtějí hlouběji prozkoumat Hranickou propast. Speciální robot vytvoří 3D mapu

29. červenec 2022 15:40

Hranickou propast začali opět zkoumat speleologové. Do její zatopené části vysílají speciálního robota, který má podvodní prostory naskenovat pro vytvoření 3D mapy. Jeho úkolem je i průzkum tzv. restrikce Mikádo, která je vstupem do další části propasti. Expertům by to mohlo pomoci při dalším hloubkovém průzkumu.

V horní části hranické propasti několik speleologů sleduje lano natažené shora až o několik desítek metrů níž k jezírku uvnitř propasti. U jezírka je zbytek týmu a také robot, kterého chtějí speleologové do propasti vypustit.

Michal Guba, předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba

Speleologové se na průzkum propasti připravovali velmi dlouho. „Ta příprava probíhá už rok. Udělali jsme pár testovacích ponorů, které proběhly v Maďarsku na zatopeném vápencovém dolu v Kőbánya. Pak proběhla taková legislativní válka. No a teď nám ta příprava trvala zhruba týden, kdy jsme udělali nějaké vstupy. Museli jsme udělat vyčištění. V letošním roce jsme ještě dělali ukotvení kladek pro optický kabel, který se tam bude pohybovat s robotem,“ vysvětluje předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba.

Robot teď bude sbírat data, pomocí kterých chtějí speleologové vytvořit 3D mapu zatopených prostor do hloubky 200 metrů. „Robot má v sobě sonary, kamery lasery, takže vytvoří 3D skener. Udělá nám takový 3D profil té propasti nebo těch části propasti, kde se bude pohybovat,“ dodává Guba.

„Robot má v sobě sonary, kamery lasery, takže vytvoří 3D skener.“ 
Michal Guba, předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu

Pokud se vše po měsících příprav podaří, bude to velký posun v dosavadním mapování propasti. „Hloubka je jedna zásadní věc, která se tady zkoumá už dlouhou dobu. Teď jsme na hloubce 404 metrů a víme, že to pokračuje obrovskými prostory někam dál. Problém nám dělá to Mikádo, což je ve 200metrové hloubce takový prostup. Takže tam bychom chtěli najít nový prostup,“ říká Guba.

Podle něj je hranická propast zmapovaná zhruba do 170 metrů, pak už jen částečně. Pokud se vše v rámci tohoto průzkumu povede, získali by speleologové přehled, jak to ve větší hloubce opticky a fyzicky vypadá. Mohla by se jim tak otevřít cesta k dalšímu hloubkovému průzkumu propasti.

Spustit audio