Nejvyšší živě rostoucí vánoční strom zdobí Mladkov ve východních Čechách

22. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Víte, kde byste našli nejvyšší vánoční strom v Česku? Ale pozor, nemám na mysli takový, který stojí někde na návsi nebo na náměstí pouze v adventním čase. Mám na mysli živě rostoucí vánočně ozdobený strom. Ten mají v obci Mladkov ve východních Čechách, která leží na půl cesty mezi městy Žamberk a Králíky.

Vysoký a rozložitý smrk ztepilý patří k dominantám obce. Roste jen pár desítek metrů od náměstí. V roce 2013, při zápisu do České knihy rekordů, dosahovala špička smrku výšky 30,5 metru. V červenci 2015 se ale Mladkovem prohnala vichřice, která vrcholek stromu ulomila.

V současné době tak má nejvyšší vánoční smrk výšku 29 metrů. Podle slov obyvatel Mladkova ale roste poměrně rychle, a tak svoji původní míru jistě brzy dožene. I přes letošní újmu je ale stále rekordmanem.

Do roku 2013 držela titul nejvyššího živě rostoucího vánočního stromu horská obec Kvilda na Šumavě. Tamní smrk před kostelem svatého Štěpána, ozdobený více než 4 000 světelnými LED diodami, měřil 25 metrů. „S Kvildou jsme stále ve spojení a máme dobré vztahy. Rozhodně to není o nějaké rivalitě,“ vysvětluje Bohuslav Matouš z Mladkova, který stojí za zápisem smrku do České knihy rekordů a společně s obcí se o strom stará.

Kolik mu vlastně je?

Nikdo v Mladkově ale nedokáže odpovědět, jak je strom starý. Ani se nevyřešila otázka, jestli se jedná o záměrně zasazený strom nebo běžný nálet. „Když jsme pátrali po historii smrku, prohlíželi jsme fotografie ze třicátých let dvacátého století. Na nich mezi domy smrk ještě vidět není, ale mohl tam už růst. Stáří stromu odhadujeme tak na sedmdesát až osmdesát let,“ říká starosta Mladkova Teodor Šmok.

Nejvyšší vánoční strom v Mladkově

„Ptali jsme se také místních lidí, ale většina starousedlíků po druhé světové válce z Mladkova odešla, a tak je těžké zjistit podrobnosti. Každopádně já sám, když jsem okolo smrku chodil jako malý kluk, už tenkrát se mi zdál vysoký. Teď je mi šedesát, takže smrk už také něco pamatuje,“ dodává s úsměvem starosta.

Unikátní je i výzdoba

Minimálně v tom, že je celoroční. Ozdobit tak vysoký smrk je velmi náročné. Obec Mladkov proto musí spolupracovat s místními dobrovolnými hasiči, kteří strom každoročně přizdobují. Hlavní LED osvětlení je na stromě umístěné po celý rok, i když svítí samozřejmě jen během prosince a přelomu roku.

Každý rok se ale musí výzdoba upravovat, což podle slov místostarosty obce Romana Studeného obvykle zabere dvě soboty před adventem. Strom je ozdobený přibližně pěti tisíci LED diodami stejné barvy, letos přibily i světelné ozdoby. Smrk ovíjí asi sto čtyřicet metrů světelné šňůry.

Čtěte také

autor: BRA
Spustit audio