Někdo má na tebe crush? Drtí ho neopětovaná láska

9. říjen 2018

Svět internetu je skutečně bezbřehý a bezedný. Nejen pokud jde o informace, které člověk o čemkoli a o komkoli může na internetu získat, ale také pokud jde o jazyk.

V poslední době na mě z internetu zase vykoukla některá slova, která jsem do té doby vůbec neznal. Tím prvním, o kterém bych se chtěl dnes zmínit, je slovo crush a jeho odvozeniny. Zachytil jsem, s pomocí svých synů, znalců internetu, například tyto věty: Někdo má na tebe crush. Nebo: Víme, kdo tě crushuje.

Slovo crush je vyloženě zvukomalebné – vůbec nás proto nepřekvapí, když zjistíme, že v angličtině znamená crush totéž co naše slovesa „drtit“, „mačkat“ nebo prostě nějak „mechanicky likvidovat“. Jenže na internetu ve větách typu „někdo má na tebe crush“ má toto sloveso už význam přenesený. A co přesně znamená? To si povíme v dnešním jazykovém okénku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.