Některá města v Libereckém kraji stále hledají členy volebních komisí. Kdo se může stát komisařem a kde se přihlásit

29. srpen 2022 12:11

V pátek 23. a v sobotu 24. září 2022 se v Česku otevřou volební místnosti a lidé budou vybírat své budoucí zastupitele. V některých obvodech budou volit také senátora. Na průběh voleb dohlížejí členové volebních komisí. Některá města je ještě stále shánějí.

Čtěte také

Členy volebních komisí hledají například v Liberci. Ve městě je celkem 80 volebních obvodů, do kterých je potřeba 478 volebních komisařů. Členy okrskových volebních komisí hledají také v Jablonci nad Nisou. Plno má naopak třeba Česká Lípa. Případné zájemce zapisují už jen jako náhradníky. Podrobnější informace jsou na webech obcí a měst.

Kdo se může stát členem volební komise

Volební komise tvoří zástupci jednotlivých stran a hnutí. Pokud je strany v termínu, který v roce 2022 připadl na 24. srpna, nedodají, dohledávají se zájemci z veřejnosti. Členem volební komise se může stát v každý, kdo splňuje podmínky:

„Členem okrskové volební komise může být státní občan České republiky, nebo státní občan jiného členského státu Evropské unie, který alespoň v den složení slibu dosáhl věku 18 let, a který není kandidátem pro volby do zastupitelstva obce, pro který je okrsková komise vytvořena,“ vysvětlila Pavlína Kroupová ze správního odboru Krajského úřadu v Liberci.

Minimální počet členů volebních komisí stanoví starosta příslušné obce. Nejméně jich musí být šest, v malých obcích stačí čtyři.

Členové volební komise připravují volební místnosti a po skončení voleb sčítají platné hlasy. V průběhu voleb také třeba docházejí s přenosnou urnou k lidem, kteří o to kvůli zdravotní indispozici požádají. Ve volebních místnostech kontrolují platnost dokladů a dohlížejí na regulérnost voleb. U

V komunálních volbách si nelze zařídit voličský průkaz a volit v jiném okrsku. Stejně tak není jednotlivé starosty možné volit například ze zahraničí. To je možné jen u parlamentních, nebo prezidentských voleb a také ve volbách do Senátu. Volit je ale možné pouze v senátním obvodu.

Základní odměna pro člena volební komise za oba dny voleb je 1 800 korun. Místopředseda a zapisovatel dostávají 2 100 korun a předseda 2 200 korun. Odměna se zvyšuje, pokud se v obvodě volí souběžně i do Senátu. Zvláštní příplatek od 700 do 1 000 korun je v případě druhého kola senátních voleb. Ty se konají o týden později v případě, že jeden z kandidátů nezvítězí hned v prvním kole.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související