Někteří obyvatelé městských bytů v Prostějově si připlatí na nájemném až o 20 procent. Kdo má výjimku?

17. únor 2023 10:02

Nájemné v městských bytech v Prostějově vzroste nejpozději na začátku příštího roku o dvacet procent. Rozhodli o tom radní. Výjimku budou mít pouze nájemníci bytů s rozlohou nad 100 metrů čtverečních kvůli jejich vysoké energetické náročnosti.

„Celá úhrada za tu malou garsonečku je 4771 korun,“ říká paní Nela, která bydlí už několik let v jednom z prostějovských městských bytů. „Mám tady jeden pokoj, plocha 19 metrů čtverečních, sazba 74 korun za metr čtverečný,“ ukazuje rozpis jednotlivých plateb.

Vedení města oznámilo, že postupně zvedne nájemné v městských bytech o 20 %. Týká se to i paní Nely, která už informaci dostala. „Co vám budu říkat při dnešní drahotě. Jsem sama a mám opravdu co dělat, abych to zvládala,“ říká.

Jsem sama a mám opravdu co dělat, abych to zvládala.
Paní Nela, obyvatelka jednoho z městských bytů

Město postupně zvedne nájemné u všech bytů s rozlohou do 100 metrů čtverečních. Domovní správa Prostějov, pod kterou péče o městské byty spadá, bude podle jednatele Vladimíra Průši nájemníky postupně informovat. „Vyvěsili jsme to na naše stránky. Od 1. června se to týká nově uzavíraných smluv a smluv, které budou končit a budou se prodlužovat o další rok. Ti, kteří mají nájemní smlouvy na dobu neurčitou, tak na to budou včas upozorněni dopisem. Jim se nájemné bude upravovat až od 1. ledna 2024,“ uvádí Průša.

Cena za metr čtvereční se podle primátora města Františka Jury z hnutí ANO vyšplhá ze 77 na 88 korun. To je podle něj stále zhruba polovina tržního nájmu a radnice jeho zvýšením reaguje na rostoucí inflaci. „K navyšování jsme nepřistoupili spoustu let, tak jak je to u všech věcí na té příjmové stránce rozpočtu. Snažíme se, pokud tedy dochází ke zvyšování, aby to bylo opravdu šetrně a ne skokově,“ zmiňuje Jura.

Nájemné se zvýší i v Přerově

Zvyšovat nájemné naopak město nebude u bytů nad 100 metrů čtverečních, které jsou podle Vladimíra Průši často ve starších domech v centru města. Důvodem je jejich vysoká energetická náročnost. „Tam nájemníci v současné době platí značné částky za vytápění,“ vysvětluje Průša.

Ke zvýšení nájemného v městských bytech přistoupili i v Přerově. Od 1. února tam lidé, kteří žádají o byt, musí v rámci soutěže nabídnout za metr čtvereční minimálně 70 korun oproti 60 korunám v minulosti. Vedení města navíc avizovalo, že od května nájemné zvýší o inflaci.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio