Pacientky porodnice olomoucké fakultní nemocnice budou mít komfortnější zázemí. Chystá se rekonstrukce

15. květen 2024 10:51

Zástupci porodnice olomoucké fakultní nemocnice zveřejnili na svém webu zprávu, ve které vyvrací fámu o omezení či uzavření porodnického oddělení. To se sice kvůli opravám v létě přesune do náhradních prostor, na provoz oddělení to ale nebude mít podle zdravotníků dopad.

„Vcházíme do stávajících prostor porodního sálu kde, jak vidíme, máme bohužel sociální zařízení pro rodičky společná. Na porodním boxu zůstává rodička po celou dobu s partnerem, doprovodem. Sociální zařízení mají společné a my bychom právě do těch nových prostor chtěli, aby každý porodní box měl vlastní sprchu a vlastní toalety,“ popisuje jeden z porodních boxů Vladislava Marciánová, vrchní sestra Porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Vrchní sestra: Maminek se rekonstrukce nedotkne

„Tyto prostory budou uzavřeny po celou dobu rekonstrukce a budou přestěhovány o patro níž, takže maminek se ta rekonstrukce žádným způsobem nedotkne. Budou tam, kde se momentálně nachází prostory gynekologického oddělení. My tam upravíme všechny prostory tak, aby se tam dalo pohodlně rodit, aby měly veškerý komfort a soukromí. Budou na tom dokonce lépe, než jsou ve stávajících prostorách, protože tam budou vždy dva porodní boxy mít jedno společné sociální zařízení,“ dodává vrchní sestra Marciánová.

Zástupci nemocnice aktuálně hledají firmu, která opravy provede. „Plánujeme na stavební práce 60 dnů, s tím že bychom rádi začali první prázdninový den,“ vysvětluje vedoucí odboru investic František Valíček.

Plánujeme na stavební práce 60 dnů, s tím že bychom rádi začali první prázdninový den.
František Valíček, vedoucí odboru investic FNOL

Olomoucká porodnice sídlí ve více než 120 let staré budově. Do budoucna by se podle přednostky porodnicko-gynekologické kliniky Radovana Pilky měla přestěhovat do nových prostor. „Nicméně ten časový horizont není měsíc, není rok, není dva roky a do té doby než bude nová porodnice pro olomoucké rodičky k dispozici, bychom chtěli ten komfort touto akcí významně zlepšit,“ uvádí Pilka.

V současných prostorách olomoucké porodnice se loni narodilo přes 2000 miminek. Za první čtyři měsíce letošního roku jich bylo zhruba 650.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio