Nemají na výplaty. V několika obcích v Olomouckém kraji řeší dopady konce ruské banky Sberbank

3. březen 2022

Mezi klienty Sberbank, která se dostala po vpádu ruské armády na Ukrajinu do potíží, patří i některé obce a města v Olomouckém kraji.

Banka už informovala, že peníze všem klientům vyplatí. Zatím ale není jasné kdy. Do problémů se kvůli Sberkbank dostaly některé především menší obce, které mají zablokované na účtech všechny peníze. Starostové teď řeší, že nemají z čeho zaplatit třeba výplaty zaměstnanců.

Například nezávislému starosty Určic na Prostějovsku Petru Kouřilovi v kanceláři zvoní každou chvíli telefon. S nezávislou místostarostkou Marií Slezákovou už od pondělí řeší, jak pro obec, která měla svůj účet ve Sberbance, zajistit peníze. Pomoc jim nabízí i místní podnikatelé. „Máme na účtu nulu a v hotovosti jen pár tisíc,“ povzdechl si Kouřil.

„Máme na účtu nulu a v hotovosti jen pár tisíc.“
Starosta Určic na Prostějovsku Petr Kouřil

Peníze na únorové výplaty zaplatí obec z fondu, který pro ně uvolnila místní základní škola. Ještě na konci minulého týdne podle Slezákové věřili, že se k financím dostanou. „Když jsme přišli v pondělí a zjistili jsme, že to tak není, byl to pro nás šok,“ říká místostarostka.

Obec teď musí kromě výplat vyřešit splátky úvěrů nebo platbu záloh energií. Narychlo se proto sešlo zastupitelstvo. „Musíme okamžitě řešit další meziúvěr, abychom nebyli paralizovaní. A následně řešit výpadek rozpočtu na letošní rok, v němž je naplánováno plno investičních akcí, které jsou vázány dotacemi, a jsou pod smlouvami,“ vysvětluje Kouřil.

Čtěte také

Týká se to například dostavby průtahu obcí nebo stavby nového multifunkčního hřiště. Na část projektů už obec dotace dostala. Na účet, ke kterému se nedostane. Podle Kouřila teď obec zastaví investice, které nejsou vázané na dotace. Ty ostatní ale musí dokončit. „Doufám, že se za nás stát postaví a dá nám nějaké řešení, jak postupovat. Ale těžko říct, nevím,“ hodil rameny starosta Určic. 

Podobně jako Určice jsou na tom i další obce v Olomouckém kraji. Kterých se to týká? A jak svízelnou situaci řeší? Poslechněte si v reportáži Barbory Taševské.

autor: tas
Spustit audio